Олимпијци ће спавати на креветима од рециклираног картона

Спортисти који се на љето буду такмичили на Олимпијским и Параолимпијским играма у Токију спаваће на креветима од рециклираног картона са душецима од полиетилена, који ће после Олимпијаде бити поново искоришћени за производњу пластичних производа.

четвртак, 9 јануара, 2020 / 11:34

За олимпијце ће бити потребно укупно 18.000 кревета, а за параолимпијце 8.000.

Кревети дуги 2,10 метара одговараће свим спортистима, осим веома високим, а произвођач је увјерен да могу да издрже тежину од око 200 килограма. Ниједан спортиста на претходним Играма у Рио де Жанеиру није био толико тежак.

"Ти кревети могу да издрже до 200 килограма", рекао је генерални менаџер Олимпијског села Такаши Китађима, пренио је АП.

"Издржљивији су од дрвених кревета", рекао је он и додао да се рачунало и на прославе у собама након освајања златне медаље.

"Наравно и дрвени и картонски кревет могу да се сломе, ако скачеш по њему", казао је менаџер.

Организатори су данас у Токију приказали кревете за такмичаре и још неке дијелове намјештаја за собе у Олимпијском селу.

Израдња неких дијелова Олимпијског села, попут главне трпезарије, још траје, али ће све бити готово у јуну.

После Олимпијаде апартмани ће бити продати или изнајмљени. Почетна цијена биће око 54 милиона јена (око пола милиона долара) и очекује се да ће порасти три или четири пута.

Компаније из сектора некретнина наводе да ће апартмани-станови за продају у Олимпијском селу бити нешто већи од просјечних у Токију, чија се површина креће од 60 до 70 квадратних метара.

У међувремену, организатори улажу напоре да смање укупну емисију угљеника од Олимпијаде, рекао је истраживач заштите животне средине Ђунићи Фуђино, преноси британски Гардијан.

Све медаље биће направљене од метала из рециклиране потрошачке електронике, укључујући око 6,2 милиона старих мобилних телефона.

Олимпијска бакља направљена је од алумунијумског отпада, а побједничка постоља од рециклираног кућног и морског пластичног отпада. Струја за Олимпијаду биће произведена из обновљивих извора.

Олимпијске игре почињу 24. јула, а Параолимпијске 25. августа.1 КОМЕНТАР

  1. Tipično planački, mahalski tekst. Naši mediji se bave baš ovakvim pričama sa Olimpijada. Sport im je totalno u zadnjem planu. Važno im je, je li negdje zakasnio autobus, je li bila gužva, kakva je lopta, je li koplje šiljto, kugla okrugla, koliko ima volontera,… . Sportski rezultat nigdje ne pominju. Da napišu kakav afirmativni tekst o ovim našim sportistima, koji muku vide da odu, ni na pamet ne pada nikome.