Оли Рен: Еврозона на опасној раскрсници

Дужничка криза у еврозони довела је монетарну унију на опасну раскрсницу од које зависи опстанак заједничке валуте, упозорио је данас европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен. „Испред нас стоји или спора дезинтеграција зоне евра или значајно јачање монетарне уније”, рекао је Рен новинарима у Хелсинкију, пренијела је агенција АФП. Комесар је одбио […]

петак, новембар 25, 2011 / 08:19

Дужничка криза у еврозони довела је монетарну унију на опасну раскрсницу од које зависи опстанак заједничке валуте, упозорио је данас европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен.

„Испред нас стоји или спора дезинтеграција зоне евра или значајно јачање монетарне уније”, рекао је Рен новинарима у Хелсинкију, пренијела је агенција АФП.

Комесар је одбио да коментарише јучерашњу разочаравајућу аукцију њемачких обвезница, којом је прикупљено само 3,9 милијарди евра умјесто очекиваних шест милијарди.

„Није наш обичај да коментаришемо дневни развој ситуације на тржиштима”, навео је Рен, додајући ипак да је „ситуација веома озбиљна”, пошто се дужничка криза из Грчке проширила у средиште Европске уније.

„Заразни ефекат грчке кризе који је захватио разне земље ЕУ недавно се проширио на земље блиске срцу Уније, а сада је захватио и најужи центар заједнице”, навео је он.

Комесар је оцијенио да су потребна „храбра и одлучна решења без одлагања, на састанку ЕУ који ће бити одржан следеће недеље” у Бриселу.

Финац је навео да је за побjеду над кризом потребна реална стабилизација и јачање Уније, као и исправљање неједнакости.

„Без тога, (предложене) еврообвезнице биле би безвриједне и нико их не би желио, ни европске ни друге земље”, појаснио је он. 0 КОМЕНТАРА

 1. Занимљив коментар на ову тему:

  «Споразуми на темељу којих је настао € не предвиђају могућност да нека земља напусти еврозону, што значи да би било какав раскид могао довести до потпуног хаоса јер ништа слично није предвиђено».

  Настао на темељу имбецилних споразума, који нису предвиђали могућност да нека земља напусти еврозону, али су предвиђали могућност да неке државе могу да имају «неизбалансиран буџет», то јест да штампају онолико € колико им треба! И гле чуда – свако је сваком «дужан»!

  Италија – 1.900 милијарди €
  Шпанија – 602 милијарде €
  Грчка – 350 милијарди €
  Португал – 130 милијарди €
  Ирска – 95 милијарди €
  Француска – 1.390 милијарди €
  Немачка – 1.185 милијарди €
  Холандија – 335 милијарди €
  Белгија – 330 милијарди €
  Аустрија – 205 милијарди €
  ∑ – 6.522 милијарде €

  6.522.000.000.000 € дугују горе наведене земље из еврозоне. Од земаља еврозоне недостају још: Словачка, Словенија, Финска, Кипар, Естонија, Луксембург и Малта. Од «држава са службеним споразумом са ЕУ» (користе € као платежну јединицу уз споразум) Монако, Сан Марино и Ватикан. Од «држава и територија без службеног споразума са ЕУ» Андора, територија Космета и Ватикан, и најзад од «држава и територија чије су валуте везане за €» БиХ (Конвертибилна марка), Бугарска (Лев) и Зеленортска Острва (Escudo).

  «Право чудо» да пропада валута коју су «заједнички контролисале» 20 земаља (уз споразум) и још 6 које су своју судбину везале за €. Евром управља Европски систем централних банака (ЕСЦБ), који се састоји од Европске централне банке (ЕЦБ) и «еврозонских централних банака» које управљају у државама. ЕЦБ се налази у Франкфурту на Мајни (Немачка). Међутим € се штампа (или кује) у свим земљама еврозоне, и шире:

  Код Земља порекла €

  Z België/Belgique/Belgien
  Y Ελλάδα [Ellada]
  X Deutschland
  (W)(2) Danmark
  V España
  U France
  T Éire/Ireland
  S Italia
  (R) Luxembourg/Lëtzebuerg
  P Nederland
  N Österreich
  M Portugal
  L Suomi/Finland
  (K)(2) Sverige
  (J)(2) United Kingdom
  H Slovenija
  G Κύπρος [Kypros]/Kıbrıs
  F Malta
  E Slovensko
  D Eesti

  А сад, кад је мечка Божана заиграла – Angela Merkel и Nicolas Sarközy би да уведу «финансијску дисциплину» и «редукују» еврозону, и спремају се на оснивање «ексклузивног клуба еврозоне» у којем би биле само «одабране земље» ЕУ.

  Нешто ми се «јавља» да ће бити више оних којима се идеја о «ексклузивном клубу еврозоне» и «финансијско-буџеткој дисциплини» коју би спроводили Angela Merkel и Nicolas Sarközy неће нимало допасти, и да ће «улични немири» прерасти у «другу врсту сукоба», у којој ће се користити «јачи аргументи» него што су: тољаге, сузавац, пендреци, коктейли Молотова и каменице. Нису баш сви луди од идеје да генерацијама одплаћују Немцима и Французима ренте и камате за «заједничку валуту» коју је очигледно штампао ко је како и колико хтео. Захтеви «интересних група» били су везани за ефикасност привреде. Сада је дошло време да Божана прикаже свој «раскошан таленат» за игру широм Европе. Привреда – довољно ефикасна да «испегла дуг» од преко 6.500 милијарди € не постоји, макар све земље еврозоне прихватиле «пакете штедње», «кресање трошкова», «кризне пакете» и остале мере који би «економским стручњацима» из ММФ-а могле да падну на ум!

 2. Иначе, економисти савјетују да се грађани ријеше евра и да га конвертују у неку стабилнију валуту, нпр. аустралијски и канадски долар или норвешку круну, а тек онда швајцарски франак. Тек понеки економски аналитичар сматра да ће долар ојачати и да је паметно куповати доларе, али ја мислим да нема реалне подлоге за тако нешто.
  Раније смо овдје расправљали о злату и сребру, као и о куповини обрадиве земље.

  Мислим, као и аутор коментара изнад, да евро не може пропасти већ само девалвирати, што ће свакако ићи на штету грађана, али да то неће бити 50%, већ у мањем проценту.

  Има ли овдје неко од економиста да нам мало разјасни ове ствари? Можда г-дин Раковић? Или да нам се поново обрати Његово Величанство „ad hoc“!? 😀

 3. drazen78bl, 28.11.2011. 01:48:32
  “Ad cock“je vjerovatno zauzet na “berzi“,nedje u “ulici zidova“,tapkajuci i vicuci na sav glas “devize,devize“,izraz dobro poznat nama iz vremena pred raspad nase nam bivse domomovine.
  Mozda mu pomaze “magnaterra“.“narod“ i jos poneki,koji u cudu gledaju kako im propada cedo od Titanika..:DB-):P:-o:DB-):DB-)

 4. Pored svih evidentnih problema koje pritišću Evropsku uniju,i dalje u našoj Srbiji ista nema alternativu.Svi bježe sa broda koji tone samo naši“veliki mislioci“koji nažalost vode Srpski narod žele da se ukrcaju na taj brod.Razlika je samo u tome što oni imaju čamce za spasavanje a narod nema.

 5. jahac, 28.11.2011. 05:38:35 [20433]

  „“Ad cock“je vjerovatno zauzet na “berzi“,nedje u “ulici zidova“,tapkajuci i vicuci na sav glas “devize,devize““

  Информација из прве руке ено Кокчине са Васковићем, пију ка(Х)ву, кују планове како ослободити Српску од криминалаца, успут договарају се ко ће бити премијер и министар финансија а ко предсједник… 😛

 6. Драга дјецо,

  Ваши учитељи су вам заброравили рећи да је у вријеме када се правио евро владајућа валута у Европи била ДМ. Када се евро правио једина валута по којој се равн’о била је ДМ. И да се деси да евро пропадне, Европа има резервну валуту.

  Јахач, ајде лијепо објасни шта би то Срби добили када би ЕУ пропала. Осим задовољавања болесних сујета.

 7. Симо П. Ороз, 28.11.2011. 12:26:43
  Vladajuca valuta bila DM?
  Drago dijete pa tebi je povisena temperatura.
  Mozda je vladala DM u onim pomenutim “tapkarnicama“raspadnutih ekonomskih istocnoevropskih sistema koje je do temelja srusio Ronaldov dupelizac Gorbacov.
  Inace u ostalim dijelovima Evrope su vladale druge valute,koje su mozda bile stabilnije od te DM.Funte se Briti ni danas ne odricu,kao niti Svajcarci Franka.
  Osim mozda Austrijskog Shilinga,koji je vrijedan pomena,na koje si druge valute mislio?Cesku krunu mozda ili nas dinar?Ako se Euro ravn’o po DM,zasto je onda vrijedio dvije marke?Medjutim cijene su pratile marku,naravno.Ono sto je bilo vrijedno marku sutra je bilo euro,medjutim plate su se sustinski prepolovile,sto znaci,po srijedi je bila pljacka i razbijanje tzv.srednje klase u kapitalistickom poretku.Zasto?
  Pa prestala je potreba za postojanje“srednje klase“,jer je “crvena opasnost“prosla.

  Sad da ti odgovorim na pitanje.
  Posto Srbi nemaju nista,to jest uzeto nam je sve,nebi nista ni izgubili.
  Unistena nam je drzava,valuta,te narod je doveden na ivicu istrjebljenja.Medjutim to nije od juce.
  Kompletan zapad je dugorocno radio na tome da se unisti Srpski narod.Vatikan,Nijemci,kao i Britanci.Francuzi su jedno vrijeme bili nesto skloniji Serbima,medjutim i to je vrlo brzo palo u vodu.
  Sve zapadno od rijeke Kupe i sjeverno od Save je goli ustasa koji nam je radio o glavi vijekovima.Ne mislim tu samo na Hrvate,koji su u sustini pokatoliceni Serbi,jadni instrument,koji obavlja prljave poslove da bi zadovoljio gazde u danas “visokorazvijenim“zemljama.
  U skorije vrijeme su im se pridruzili i ovi istocnjacki krvnici prelivode,isti sljam,samo poislamljen i sve po istom receptu.
  Nije ovdje pitanje sta ce biti ako propadne ta zlocinacka organizacija,posto je ona vec propala,pitanje je ,kakve ce to posljedice imati takva stvar za Srbe.
  Pa,kao prvo,ukoliko ovaj put pametno ostanemo neoprijedjeljeni za eunacisticke,bla,bla,partnerstvo za lizanje dupeta,bla,bla i slicne integracije,mozda jos imamo sansu da ako nista drugo,budemo van dometa buducih sukoba.Samim tim cemo steci povoljniju poziciju i pretpostavke za homogenizaciju nacionalnog korpusa,prestrojavanje uz veliku disciplinu u drustvenim sferama i tako redom…
  Necu dalje ali ima jos mnogo toga…

 8. Pa je li ovo ta velika i sretna evropska porodica kojoj mi trcimo u susret??? Je li to ta evropska porodica o kojoj npr. Boris Tadic toliko sere… Sve duznik do duznika, sve moj do moga… Svi u govnima, a svi se lazu kako im je divno. Ja necu da budem dio ovoga, zato dragi nasi policari nosite se u tri pizde materine. Ako vam se ide u EU najlaksi nacin da to postignete je da spakujete prnje i da sjedate na prvi avion. Bice dobro i vama i nama. Nosite i pare koje ste pokrali samo da vas ne gledamo ocima, odmah ce nam biti lakse.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *