Оланд: Нисам у сукобу са Меркеловом, она је јако симпатична

Француски предсједник Франсоа Оланд негирао је да је замрзао сарадњу с Ангелом Меркел док се не заврше општи избори у септембру у Њемачкој, објавио је “Шпигл”. Он се похвално изразио о њемачкој канцеларки. “То је погрешно, то није мој став”, рекао је Оланд током разговора са луксембуршким министром спољних послова Жаном Аселборном у петак у […]

понедељак, мај 6, 2013 / 09:54

Француски предсједник Франсоа Оланд негирао је да је замрзао сарадњу с Ангелом Меркел док се не заврше општи избори у септембру у Њемачкој, објавио је “Шпигл”.

Он се похвално изразио о њемачкој канцеларки. “То је погрешно, то није мој став”, рекао је Оланд током разговора са луксембуршким министром спољних послова Жаном Аселборном у петак у Јелисејској палати у Паризу, а цитирао га је “Шпигл”.

“Не постоји никакав лични анимозитет између Меркелове и мене”, истакао је Оланд чије је речи пренио “Шпигл” у свом издању које ће се појавити у понедељак на киосцима.

Оланд се, према “Шпиглу”, осврнуо на сарадњу са Меркеловом након чланка објављеног у његовом претходном издању, пренио је данас АФП.

У чланку се цитира један од савјетника Меркелове који је рекао да има утисак да власти у Паризу нису заинтересоване за договор са властима у Берлину о основним питањима прије гласања 22. септембра.

Оланд, који данас прославља првих годину дана од свог избора, изнио је похвале на рачун Меркелове, оцијенивши је веома симпатичном саговорницом, додаје “Шпигл”.

Меркелова и Оланд имају проблема да пронађу заједнички језик везано за политику штедње коју бране власти у Берлину, а која изазива растуће незадовољство у Европској унији.

Оланд је, међутим, поновио у сриједу да Француска и Њемачка морају да заједно раде без обзира на прилике, личности које их воде и осјетљивости.

Више десетина хиљада људи окупило се на улицама Париза протестујући уочи сутрашњег обиљежавања прве године од избора Франсоа Оланда, за француског предсједника, пренио је АФП.

Оланда, члана социјалстичке странке, они оптужују да је окренуо леђа љевици.

Демонстрације су дошле након анкета које показују да је Оланд један од најнепопуларнијих предсједника у модерној француској историји.

Велики број гласача је љут због економије на ивици рецесије и велике незапослености.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *