Окупатори из Евросојуза дали своје напутке за изборе

Делегација ЕУ и Канцеларија специјалног представника ЕУ у БиХ позвале су кандидате на предстојећим општим изборима у БиХ и политичке лидере да дјелују имајући на уму најбољи интерес грађана и да се фокусирају на стварне потребе БиХ.

петак, 7 септембра, 2018 / 08:19

У саопштењу Делегације ЕУ поводом сутрашњег званичног почетка предизборне кампање истиче се да су избори кључни стуб демократије и напомиње да ће грађани БиХ у октобру искористити своје право на политичке одабире за будућност.

„Упркос напретку постигнутом у оквиру Реформске агенде, изазови и даље постоје. БиХ је потребна дискусија и фокус на континуиране пријеко потребне реформе; то је нешто што грађани и млади у БиХ с правом очекују. Европске интеграције нуде модел за овај развој, а то је пут који је БиХ изабрала“, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да кандидати и политичке странке имају дужност према грађанима да током кампање разговарају о питањима од стварног значаја.

Делегација ЕУ позвала је политичке лидере на свим нивоима да се уздрже од негативне, неодговорне реторике која води ка подјелама.

„То ће само нанијети штету земљи и њеним грађанима. Сви политичари сносе одговорност за стварање атмосфере дијалога и толеранције. Слобода медија и плурализам кључни су елементи за отворену и слободну демократску дебату“, упозоравају из ЕУ Делегације.

У саопштењу се истиче да ће озбиљни изазови бити пред изабраним властима на свим нивоима, те да ће се ова питања морати рјешавати након избора и да заслужују одговарајућу пажњу већ током изборне кампање.

„То укључује јачање владавине права, борбу против корупције, отварање нових радних мјеста, боље јавне услуге и залагање да БиХ буде земља у којој грађани могу остварити свој пуни потенцијал“, истичу из Делегације ЕУ.

У саопштењу се наводи да релевантне домаће власти, институције, политичке странке и кандидати морају осигурати интегритет изборног процеса, као и безбједност самог гласања.

„Избори морају бити слободни и поштени. Међународни и домаћи посматрачи избора играју важну улогу у том смислу; треба им пружити помоћ у обављању њихових дужности“, додаје се у саопштењу.

Делегација ЕУ и Канцеларија специјалног представника ЕУ у БиХ позивају све грађане да искористе своје демократско право и гласају 7. октобра.Оставите одговор