Окупациона управа проводи изборе на Косову и Метохији

У Аутономној Покрајини Косово и Метохија одржавају се пријевремени парламентарни избори, који су прави показатељ колико дубоко је отишла издаја.

недеља, 6 октобра, 2019 / 14:42

Јасно је да нема говора о било каквим изборима, поштовању Резолуције 1244 Уједињених народа, јер су у питању "избори" на којим се не може гласати са документима Републике Србије.

При том и власти из Београда позивају на излазак, док је Српска листа коју су оне и основане, добила забрану емитовања пропагандног спота. Учињено је то по пријави квазислободномедијске организације БИРН, а из разлога што се у споту помиње синтагма "Србија зове".

Статистика издаје

На изборима учествује 20 странака, четири коалиције и један независан кандидат из редова бошњачке заједнице.

За 120 мјеста посланика у Скупштини Косова* се такмичи 1.067 кандидата за посланике.

Пред изборе је истакнуто и шест кандидатура за премијера Косова*, пет из албанске и један из српске заједнице.

Гласање почиње у седам сати, а грађани ће моћи да се изјашњавају на 2.547 гласачких мјеста, што је 42 гласачка мјеста више у односу на претходне изборе.

Право гласа има 1.937.869 гласача, односно 111.733 гласача више у односу на локалне изборе 2017.

Централна изборна комисија Косова* је одлучила да 35.087 грађана ван Косова* имају право гласа.

Према оцјенама аналитичара и посматрача предизборна кампања је прошла у реду и миру, у коректној атмосфери у којој је било мање вербалних напада и увреда у односу на претходне изборе из 2017.

Европска унија (ЕУ) позвала је да се изборни процес на Косову* одвија на миран, транспарентан и инклузиван начин, у складу са међународним стандардима и владавином закона.

Изборе на Косову* посматраће 34.558 акредитованих посматрача.

Приведене двије особе (Срби)

Два члана бирачког одбора у сјеверном дијелу Косовске Митровице приведена су данас на бирачком мјесту у Основној школи "Свети Сава".

Према ријечима регионалног портпарола Косовске* полиције за сјевер Косова* Бранислава Радовића, до привођења је дошло "због нерегуларности у изборном процесу".

Тамошњи медији су пренијели да су ухапшени чланови бирачког одбора дозволили бирачу без личног документа да гласа са изводом из матичне књиге рођених.3 КОМЕНТАРА

 1. Срби на Косову и Метохији се могу позивати на резолуцију 1244, но ? је какве вајде ако сви остану глуви на те вапаје, и у ситуацији су да су бирали између два зла.
  Изласком на изборе дају легитимитет парламенту те криминалне творевине, лажне државе Косово.
  Бојкотом избора би дошли у ситуацију да буду изабрани српски претставници који ће бити послушници и радити по диктату Приштине.
  Изабрано је прво зло, да ли је то и мање, показаће будуће вријеме.

  Што се тиче партија Шћипетара сумњам да ту има (за нас) неке разлике, тешко да ту неке можемо сврстати у мање према Србији и роду нашем радикалне, и то су нека њихова трвења, за нас без посебног значаја.
  Што се Срба тиче, свакако је добро што је Српска листа добила огромну подршку и што није било расипања српских гласова. Ове друге (назови српске) опције су ипак под контролом Приштине, и те ће и дјеловати и радити у корист (и по диктату) Приштине, при томе и неку личну корист остварити.

  Еуфорији нема мјеста јер Српска листа неће представљати неку политичку снагу у парламенту те нарко творевине, нити ће моћи утицати на неке одлуке, али ће се моћи борити за положај нашег народа на Косову и Метохији. Моћи и успјети изборити су различити појмови, видјећемо како ће то ићи.

  Како год, парламентарни избори у јужној српској покрајини и отетом дијелу Србије су завршени, остаје нам да наше сународнике на Косову и Метохији подржимо у будућим тешким временима, изабрано је ово зло, тек им предстоје искушења