\’\’ОХР\’\’ за фудбалски савез

САРАЈЕВО – Принудна управа или, како је Марсел Бенц, директор Спортско-правног одјела УЕФА, у четвртак званично назвао, Комитет за нормализацију, биће наметнут Фудбалском савезу БиХ уколико делегати на ванредној сједници Скупштине 29. марта не усвоје нови статут. На тросатном састанку са представницима медија, одржаном у четвртак, али и дан раније са бх. клубовима, Бенц је […]

петак, март 4, 2011 / 00:27

САРАЈЕВО – Принудна управа или, како је Марсел Бенц, директор Спортско-правног одјела УЕФА, у четвртак званично назвао, Комитет за нормализацију, биће наметнут Фудбалском савезу БиХ уколико делегати на ванредној сједници Скупштине 29. марта не усвоје нови статут.

На тросатном састанку са представницима медија, одржаном у четвртак, али и дан раније са бх. клубовима, Бенц је упозорио на сложеност ситуације у којој је бх. кућа фудбала. Подсјетио је и на одлуку комитета УЕФА и ФИФА из октобра прошле године, али и на историјат процеса стварања Н/ФС БиХ у данашњем облику.

"Још за вријеме уједињења Н/ФС БиХ у УЕФА и ФИФА знали смо да је тренутни устрој Н/ФС БиХ неприхватљив. Зато смо захтијевали да одредбе Статута корак по корак буду усклађене са Статутом ФИФА и УЕФА. Већ у јуну 2003. смо затражили усвајање амандмана на Статут. Жељели смо да имамо јасне одредбе које се тичу кворума и донешења одлука, али је и тај процес трајао дуго, све до децембра 2006, када је усвојен тренутно важећи Статут", рекао је Бенц и додао:

"Засновано на одлуци ФИФА и УЕФА да буде направљена ревизија Статута свих националних федерација, и од Н/ФС БиХ се захтјевају промјене. Ти минимални захтјеви укључују одредбу о једном предсједнику у четворогодишњем мандату, без Предсједништва."

Он је подсјетио да су ФИФА и УЕФА већ направиле одређене уступке БиХ. БиХ је једина земља у Европи чији је Савез уређен на принципу два ентитетска – један кровни.

Такође, у погледу предсједника дозвољено је да будући један предсједник из једног ентитета има највише два мандата. Потом би га наслиједио човјек из другог ентитета. Ако делегати на сједници Скупштине одбију нови статут, Бенц је објаснио шта чека бх. фудбал.

"Суспензија значи да Н/ФС БиХ не може узети учешће и нема право гласа на УЕФА конгресу. Неће имати право да предлаже кандидате за тијела УЕФА и ФИФА", казао је Бенц и наставио:

"Оно што је најбитније је да у случају суспензије клубови из БиХ неће имати право учешћа у УЕФА такмичењима, а исто важи и за репрезентативне селекције."
Н/ФС БиХ остао би и без финансијских прихода. Било би обустављено и учешће на семинарима, а након губитка свих права био би примијењен најновији правилник ФИФА, а то је увођење протектората.

"На посљедњем Конгресу ФИФА усвојен је члан 7. Он предвиђа да ФИФА у сарадњи са УЕФА може разријешити дужности тренутно изабрани Извршни одбор Н/ФС БиХ и замијенити га са Комитетом за нормализацију. Овај комитет би преузео сва права и дужности ИО Н/ФС БиХ и доносио одлуке. То значи да би били именовани нови људи са којима бисмо покушали рјешавати спорна питања. Није искључено да то буду странци", истакао је Бенц.

 

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *