Огњен Тадић: Вратити РАК у оквире закона

Усвајање измјена и допуна Закона о комуникацијама БиХ у Дому народа парламента БиХ представља враћање Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ у легалне оквире, с обзиром на то да се РАК дуго понашао као „чардак ни на небу ни на земљи“, сматрајући да не сноси одговорност за свој рад према било коме у БиХ, рекао је […]

уторак, децембар 4, 2012 / 20:17

Усвајање измјена и допуна Закона о комуникацијама БиХ у Дому народа парламента БиХ представља враћање Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ у легалне оквире, с обзиром на то да се РАК дуго понашао као „чардак ни на небу ни на земљи“, сматрајући да не сноси одговорност за свој рад према било коме у БиХ, рекао је замјеник предсједавајућег овог дома Огњен Тадић.

"Ово је побједа правне државе, побједа Устава над личним интересима и показује да када политичке снаге у БиХ желе да утичу на доношење одлука, резултат може бити позитиван као данас“, рекао је Тадић новинарима.

Он је навео да сада предстоји процес у којем владајуће политичке странке треба да обезбиједе да РАК не буде предмет даљих проблема и спорења, да ова институција што прије буде у функцији заштите права грађана на објективно информисање, као и да из медијског простора у БиХ што прије буде уклоњен језик мржње.

"Што се тиче СДС-а, ми смо и поред бројних криза у БиХ, успјели да изгурамо овај тежак посао и обавезу која нам је припала још у децембру 2011. године. Овим законом направљен је резултат у складу са интересима Републике Српске и српског народа и испоштован договор о заступљености представника констититутивних народа у институцијама БиХ“, појаснио је Тадић.

Према његовим ријечима, усвајањем новог Закона о комуникацијама, пале су све препреке да РАК буде у систему заједничких органа БиХ, онако како је то уређено законом у тој области.

"Не бавимо се тренутно тиме ко ће бити нови директор РАК-а. Сада се трудимо да овај процес не буде окаљан спорним примјесама које могу да утичу на то како ће грађани у будућности посматрати рад РАК-а“, нагласио је Тадић.

Он је оцијенио да је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данашњим радом показао како ће изгледати политичка сцена БиХ у наредне двије године, истакавши да провођење Дејтонског споразума реклаксира цијелу ситуацију тако што омогућава свим политичким странкама и конститутивним народима да утичу на доношење коначних одлука.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас измјене и допуне Закона о комуникацијама, којима се предвиђа нови начин избора чланова Савјета РАК-а БиХ.

Ново законско рјешење налаже формирање ад хок парламентарне комисије која ће Савјету министара БиХ предложити листу од 14 потенцијалних кандидата за Савјет РАК-а, који ће од тог броја понудити Парламентарној скупштини БиХ седам кандидата на потврђивање.

Чланови Савјета РАК-а биће бирани на четири године, уз могућност само једног поновног именовања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *