Огњен Тадић: Разуман избор

Кандидат Коалиције “Заједно за Српску“, Огњен Тадић за Фронтал говори о “урушавању државности“ Српске и најбољим начинима њене одбране. Шта грађани РС добијају вашим избором за предсједника?   ДобијајуСрпску  као слободну, демократску, правну, економски одрживу и социјално одговорну државу. Да ли је она у Европи, БиХ, на Балкану – мени није важно. Важно је да […]

петак, октобар 1, 2010 / 21:55

Кандидат Коалиције “Заједно за Српску“, Огњен Тадић за Фронтал говори о “урушавању државности“ Српске и најбољим начинима њене одбране.

Шта грађани РС добијају вашим избором за предсједника?
 
ДобијајуСрпску  као слободну, демократску, правну, економски одрживу и социјално одговорну државу. Да ли је она у Европи, БиХ, на Балкану – мени није важно. Важно је да је овдје квалитет живота такав да људи вјерују у РС, да не желе да оду одавде и да својим радом доприносе да она буде што боља. Само таква РС може муслиманским и хрватским политичарима, као и бијелом свету, да поручи – или Дејтон или самостална држава РС.
 
На челу Српске морају да се нађу одговорни људи, без икаквих мрља, које нико не може уцијенити, који ће бити у стању да се обрачунају с корупцијом, да врате средњи слој становништва, равномјерно развијају Републику, укину законе којима се одузимају права пензионерима, борцима, инвалидима и породицама погинулих. Желимо да промијенимо слику о РС да то буде слика слободне, богате и образоване државе.
 
У безнађу у које нас је бацила актуелна власт, много је битније нагласити да уколико ја будем побједник – сви поштени и радни људи знају неће ништа изгубити! А изгубили су до сада превише и већ су уморни од губитака и патњи.
 
На челу Српске морају коначно да се нађу људи који ће већ једном извојевати побједе за нашу Републику. Неспособњаковићи који само обећавају референдуме и аутопутеве, док у пракси урушавају државност РС и попуштају свим притисцима, које медији под њиховом контролом представљају као велику државничку мудрост и славне побједе морају да оду. Народ није глуп и види да референдума о независности има таман толико, колико и аутопута од Бање Луке до Добоја или аеродрома у Требињу.
 
Посао предсједника је одређен уставом и грађани добијају некога ко се веома добро разумије у закон и право. То значи да нећу ни милиметар одступати од својих овлаштења и покушавати да намећем предсједнички систем, али поготово нећу бити марионета која служи за фотографисање на небитним пријемима и састанцима, већ истински контролор извршне и законодавне власти, који ће будно чувати интересе Српске.
 
Од 2006. до данас предсједнички дио буџета РС коштао је пореске обвезнике преко 27.120.000 КМ. Кабинет од преко 70 запослених прави неоправдано високе трошкове и не даје никакве резултате, већ служи за упошљавање партијских кадрова и њихове родбине.
 
Драстично ћу скресати трошкове и кардинално смањити број савјетника са државном платом, али ћу зато урадити нешто што моји претходници нису хтјели – отворићу Народну канцеларију и формирати привредни савијет. Сваки грађанин ће моћи да се пожали свом предсједнику, који ће онда да захтијева одговор и рјешење проблема од других полуга власти. Мислим да људи осјећају да мојим избором добијају некога кога власт неће одродити од обичног народа и који ће у сваком тренутку бити способан да чује њихове проблеме. У привредном савијету неће сиједити теоријски стручњаци већ озбиљни привредници који се баве производњом, редовно плаћају порез и и змирују обавезе према радницима.
 
Кажете да владајућа партија "урушава државност" РС, док је са супротне стране управо аргумент да су "вратили достојанство"?
 
Сад ћу вам рећи шта је достојанство о којем они причају. Да ли неко зна текст нове химне? Енормно се богате распродајући богатство свих грађана, од којег само својој родбини и пријатељима дају кредите за воћњаке, фабрике и штампарије…
Обезбјеђују им незаконите приватизације и уносна запослења у државној администрацији, док поштени и радни грађани РС добијају најскупље километре аутопута у Европи, који након толико година изградње, без моста у Градишци на Сави завршава као слијепа улица. Да не причамо о "пословима вијека" са ЧЕЗ-ом у Гацку, за који ћемо сада плаћати милионске одштете јер се Влада РС није понашала по закону и оглушила се о права малих акционара.
 
Довољно је рећи да су Телеком продали за 1,3 милијарди КМ, да би већ прошле године морали узимати кредит од ММФ да би исплаћивали текућу потрошњу, плате и пензије. Око 13 милијарди буџетских средстава су поарчили кадрови СНСД од 2006. године до данас. Гдје су нестале толике паре? Зашто је нових 50.000 незапослених? О каквом достојанству можемо причати ако се пензионерима смањују пензије, а борачким категоријама одузимају стечена права!?
 
Да, али то су замјерке на економску политику.
 
Сачекајте! Намјерно сам кренуо са економијом, јер је она сад најбитнија. РС се данас, када је ОХР потпуно без снаге, а притисци странаца млитави, брани јаком економијом. Јакој и богатој РС, са задовољним становништвом и институцијама које поштују закон, нико не може одузимати надлежности. Српску чији грађани су сиромашни, јер власт неодговорно троши буџетска средства, може да уцјењује ко год хоће. А то се управо дешавало у посљедњих четири године. Сјетите се само оних истрага око опремања зграде Владе РС, кад се сазнало да су пепељаре и канте за смеће коштале хиљаде марака. Можемо само да нагађамо шта је Додик обећао као уступак послије избора, када кривичне пријаве за то још нису поднешене.
 
Актуелна власт се поврх тога три пута повиновала указима високих представника који задиру у права прописана уставом, а као круна долази то што су делегати СНСД прихватили арбитражну одлуку за Брчко у Парламентарној скупштини БиХ. Својим лажљивим повицима о референдуму су упропастили једну племениту идеју и људе вратили у ново безнађе и збуњеност. Након четири године поново покушавају слагати грађане истим причама о референдуму, аутопутевима и гасоводима, а на грађанима је да ли ће вјеровати у нове обмане или знају за своје лично достојанство. Велика ми је жеља да се врати достојанство поштеним и радним људима, патриотима и борцима, пошто је ова послушничка власт донијела ново понижење и њима, и Републици.
 
Поменули сте борце. Како ви гледате на ту популацију и чување традиција Отаџбинског рата?
 
Ово стање у које су доведени наши јунаци који су се изборили за баш све што имамо данас, а још више породице оних који су у тој борби положили свој живот, мене веома лично погађа и као предсједник РС ћу учинити све да им се барем покушамо достојно одужити.
 
Зашто је Бања Лука једини град у РС који нема спомен обиљежје нашим борцима? Вјероватно зато што они који су у овом рату били дезертери и крајем деведесетих се поносили тиме, не могу имати ни сентимент према том рату. Ја сматрам да поред споменика погинулим борцима из Бање Луке, у главном граду РС треба постојати Централно спомен обиљежје свим борцима Отаџбинског рата. Оно би требало бити најмање реда величине споменика борцима из Другог свјетског рата на Бањ Брду, дакле монументално, и ја ћу се као предсједник залагати за то.
 
О статусу и правима бораца, РВИ и породицама погинулих увијек ће прву ријеч имати њихови представници.
 
Вашег најозбиљнијег противкандидата и актуелног премијера, изазвали сте прије пар седмица на ТВ-дуел. Како стоје ствари с тим?
 
И даље стојим иза тог позива, и користим прилику да га поновим – позивам Милорада Додика да изабере било коју телевизију у РС да један на један укрстимо аргументе.
Надам се да ће Додик показати више храбрости од својих кандидата за посланике који су колективно одбили да учествују у било каквим дебатама са представницима других партија. Ваљда сматрају да су десет милиона конвертибилних марака које је Влада РС подијелила медијима кроз програм наводне "помоћи у доба економске кризе", довољно да истина не би доспјела до грађана РС. Очито је да избјегавају сучељавање са политичким неистомишљеницима, јер немају ама баш ни један аргумент којим би одговорили на доказе којим указујемо на њихову неспособност, корупцију, катастрофално економско стање, недостатак демократије.
 
Огуглали смо на бахатост из СНСД, па би се некако и поднијело то што су преко половине тих средстава ове године подијелили медијима својих пословних партнера и пријатеља, али је недопустиво да се РТРС понаша као "јавни сервис СНСД-а".
 
Чини се да сте убијеђени у своју побједу, иако је Додик доста популаран. Шта је то што вас чини бољим?
 
У протеклих пет година како је Милорад Додик на власти, бирачи су прошли један период растрјежњења и потпуно је спласнула сва та еуфорија коју је он подигао пјевајући под шатрама и обећавајући да ће расписати референдум о независности. Данас се зна да је то све била лаж. Данас нам кажу да “имамо право сањати о независној РС“. Умијесто сна ја нудим стварност и рад на томе да РС има право и услове да ако хоће постане и самостална држава. Уосталом историја се понавља и као што је Додик 2000. године покушао постати предсједник РС након првог премијерског мандата, па убједљиво изгубио од Мирка Шаровића, исто то ће му се десити и овај пут.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *