20:15 Милан Тегелтија: Да ли могу физички боравити у Ефбиху?13:00 Државни тероризам: Предсједник Ирана оптужио Израел за убиство нукеарног научника у Техерану12:50 Преко тристо доживотних робијаша у Турској због неуспјешног покушаја пуча против Ердогана11:47 Премијера серије Кости у Српској од почетка 2021. на БН ТВ11:42 Отресање ногом: Одлазећа Влада ЦГ даје 80.000 еура против "Асимилације Црногораца у Србији"08:25 Ко каже да је Сјеверна Кореја изолована: Пјонгјанг закључан због короне08:21 Јупитер и Сатурн 21.12.2020. никад ближе још од времена Стефана Првовјенчаног23:45 Шаровић: Ако републичка власт посегне за измјенама закона о локалној самоуправи - осјетиће реакцију народа22:57 У Бањој Луци ни прага: Тенк са Кошара у меморијалном центру у Крушевцу20:08 Нацрт, не цртеж: Слободни умјетници улазе у закон као самостални + стручњаци у култури

Огласна табла оглашава: Уселимо културу на универзитет!

Цивилизацијски циљ мора да подразумијева и културолошки Ко је ове седмице пролазио кроз Кампус Универзитета у Бањој Луци могао је примјетити да је тамо постављен неки сто и да неки студенти прикупљају некакве потписе. Ови студенти нису на челу студентских организација, нису познати по чланству у политичким партијама. Зато ту нема новинара, нема камера, фотоапарата, […]

четвртак, 4 јула, 2013 / 12:06

Цивилизацијски циљ мора да подразумијева и културолошки

Ко је ове седмице пролазио кроз Кампус Универзитета у Бањој Луци могао је примјетити да је тамо постављен неки сто и да неки студенти прикупљају некакве потписе.

Ови студенти нису на челу студентских организација, нису познати по чланству у политичким партијама. Зато ту нема новинара, нема камера, фотоапарата, директних извјештача са лица мјеста, нема парола осим „прекречене” oгласне табле на чијем врху пише: „Хитно!”. Испод пише: „Уселимо културу на Универзитет”. Испод тога су захтјеви: „Тражимо Студентски културни центар, тражимо Сцену Академије умјетности!”.

Tу још можемо прочитати: „2015. година – 40 година Универзитета?!” Испод тога: „2013. – 15 година Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци?! Као суцнокрет идемо према Сунцу“

– Желимо да се нешто освијетли и просвијетли, а не да претворимо једну младу државу, у државу гдје је култура скрајнута – за Фронтал каже редовни професор глуме и позоришне режије на Академији умјетности у Бањој Луци, Ненад Бојић.

Откуд и зашто једна оваква акција?

Студенти су покренули акцију под именом „Уселимо културу на уверзитет”, a иза тога стоји порука „Протјерајмо примитивизам, некултуру, кич и све оно што носи термин поткултура”.

Ja, као педагог и редовно професор на Академији умјетности, безрезервно сам их подржао и они су ме замолили да им будем као неки супервизор и координатор, што сам прихватио.

Сама акција мотивисана је разлогом што се за двије године обиљежава 40 година Универзитета у Бањој Луци, а тај универзитет није организовао Студентски културни центар. Зашто је то тако? Надаље, у септембру мјесецу је 15 година од оснивања Академије умјетности и поставља се питање зашто послије 15 година та академија нема СКЦ.

Зашто нам треба СКЦ?

На универзитету постоји огромна енергија, млада, свјежа, креативна енергија, како научна тако и умјетничка, а та енергија се расипа у бесцијење и то никако више не може да потраје.

Ургентно је уселити културу на универзитет, уселити дух и истраживање, како би се та енергија, која је непроцјењиве вриједности, актуелизивола, обликовала и представила.

Ситуација је сљедећа. Откако сам дошао на акедемију указивао сам на овај проблем, који није само проблем универзитета већ је то проблем цијеле државе. Проблем је у томе што је култура скрајнута, а не можемо напредовати ако смо културу скрајнули на маргину. Културу морамо витализовати, а посебно ћемо је витализовати у њеној бази, а то је универзитет. Ту сједи огромна енергија, креативна енергија, духовна енергија и она се мора пласирати. Ако не будемо радили на томе нећемо стићи до културолошког циља.

Сваки цивилизацијски циљ мора да подразумијева културолошки циљ.

Култура ће се реализовати и именоваће наше постојање, иначе ћемо завршити у примитивизму, у некултури, потколтури, кичу; у потпуном расипању нечега што је вриједно и што су пелцовали наши преци и то не смијемо заборавити и прецртати.

Да ли је из надлежних институција стигао одговор или реаговање на ову студентску акцију?

Све је то по принципу тапшања по рамену.

Та ретроградна релација, у смислу „биће све, то ћемо средити, имамо пречих проблема” – то је демагогија која нам не треба.

Коме ће бити упућени потписи из петиције?

Петицију смо као појам избацили због тога што се офуцала у политичким дешавањима.

Ми ово дословно зовемо Симболична акција да отворимо очи према културној будућности

Акција је почела у понедељак, и то је прва фаза. Траје до петка, јер сада је јунско-јулски испитни рок као и пријемни испит на факултете. У септембру, када је септембарски испитни и уписни рок имаћемо другу фазу акције за усељавање културе на универзитет, а имаћемо акцију и у октобру када почне настава и када Универзитет у Бањој Луци буди славио 38 година постојања.

Када се те три фазе заврше и када прикупимо потписе, ми ћемо то предочити јавности путем конференције за медије. Предочићемо универзитету, министарству просвјете и културе, руководству Владе и предсједнику Републике Српске

Понављамо, 2015. године прославља се 40 година Универзитета у Бањој Луци и постављамо питање: Зашто немамо Студентски културни центар?У септембру ове године славимо 15 година Академије умјетности, што за нашу малу земљу није безначајан јубилеј, а Академија нема своју сцену, гдје се могу представити даровити студенти и њихова креативна дјела.

 Коментариши