Оџак: 19 година од страдања Срба

Полагањем цвијећа и паљењем свијећа на спомен обиљежје страдалим Србима у протеклом отаџбинском рату у Вукосављу и парастосом у цркви Светог Петра и Павла у селу Нови Град у Оџаку, данас је обиљежено 19 година од страдања српског народа са подручја оџачке општине. Цвијеће су на споменик у Вукосављу у име преживјелих логораша положили Милан […]

недеља, мај 8, 2011 / 21:46

Полагањем цвијећа и паљењем свијећа на спомен обиљежје страдалим Србима у протеклом отаџбинском рату у Вукосављу и парастосом у цркви Светог Петра и Павла у селу Нови Град у Оџаку, данас је обиљежено 19 година од страдања српског народа са подручја оџачке општине.

Цвијеће су на споменик у Вукосављу у име преживјелих логораша положили Милан Милетић, предсједник Удружења логораша "Оџак 92", предсједник Скупштине овог удружења Боро Лешић, замјеник начелника општине Шамац Симо Зарић, а у име Општинског одбора Социјалистичке партије Вукосавље Јован Ковачевић.

Парастос за 42 логораша који су страдали у оџачким логорима, у цркви Светог Петра и Павла служио је свештеник Ненад Толић.

"За страдање Срба у Оџаку до сада је једино осуђен Ферид Халиловић. Недавно су подигнуте оптужнице и против Марка Милоша званог Фарбар, а прије два дана је потврђена и оптужница против Албине Терзић звана Нина", рекао је Милетић, који је и сам био жртва Терзићеве у логору у Оџаку.

Милетић је подсјетио да оџачки Срби очекују подизање оптужница и против начелника Кризног штаба Оџак Стипе Иванковића, а правда ће бити задовољена када се процесуирају и управници логора Јосип Толић, Јурица Божић и Анто Голубовић, као и Адиса Хоџић-Мехић.

У логорима у Оџаку од маја до јула 1992. године било је затворено 1 294 Срба – 864 мушкарца, 326 жена и 104 дјеце. У том периоду силовано је 60 Српкиња, од којих је најмлађа жртва имала 10, а најстарија 60 година. Тортуре којима су били подвргнути нису преживјела 42 логораша.

Срби из Новог Града и других насеља са подручја општине Оџак одведени су 8. маја 1992. године у логоре у основну школу и Фабрику "Стролит". За 62 дана, колико су били заточени у овим објектима, над њима су примијењене 132 методе мучења.

"Оџачки Срби били су у 16 логора – у 11 на територији БиХ и пет на територији Хрватске, као што су злогласна сплитска `Лора`, `Керестинец`. Задњи српски заточеник са подручја Оџака размијењен је 26. маја 1993. године", рекао је Милетић.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *