Одржана премијера филма „Zeitgeist – Moving Forward“

Синоћ је у пуној сали приједорског Кина Козара премијерно приказан филм „ Zeitgeist – Moving Forward “ (Цајтгајст – мувинг форверд). И поред тога што траје готово три сата, филм је изазвао велико интересовање приједорске публике која је са пажњом одгледала филм до краја.

недеља, фебруар 6, 2011 / 18:56

Синоћ је у пуној сали приједорског Кина Козара премијерно приказан филм „ Zeitgeist – Moving Forward “ (Цајтгајст – мувинг форверд). И поред тога што траје готово три сата, филм је изазвао велико интересовање приједорске публике која је са пажњом одгледала филм до краја.

Цајтгајст (дух времена) мувинг форверд (корак напријед), режисера Питера Џозефа, је дугометражни документарни филм. Ово је трећи наставак сада већ култног серијала који је постао најгледанији филм у историји интернета. Свјетска премијера филма се одржава у периоду од 15 – 25. јануара 2011. године у више од шездесет земаља на преко тридесет свјетских језика. Приједор је један од четири града у БиХ у којем су грађани имали прилику видјети филм у овом периоду. Након што се званичне премијере заврше у читавом свијету, на интернет страницу www.zeitgeistmovie.com ће, поред првог и другог дијела који можете већ сада погледати, бити постављен и трећи дио филма.

Филм нуди оно што не можете чути ни у школи, ни у цркви, ни на телевизији. У филму се појављују стручњаци из подручја јавног здравства, антропологије, неуробиологије, економије, енергетике, технологије, друштвених наука и друге значајне особе повезане са функционисањем друштва и културе.

Након другог дијела филма, основан је Цајтгајст покрет. Ова глобална организација, данас има више од пола милиона чланова у двјеста земаља и почиње да ради на транзицији у нову, одрживу економску парадигму. Цајтгајст покрет није политички покрет. Он не познаје нације, владе, расе, религије, вјероисповијести или класе, јер су то погрешне, застарјеле подјеле које су далеко од позитивних фактора за прави раст цјелокупног људског напретка и потенцијала. Њихова основа је у подјели моћи и стратификације, а не на јединству и једнакости што је циљ покрета. Иако је важно разумијети да је све у животу природни напредак, такође морамо признати реалност да људска врста има могућност драстично успорити и парализовати напредак кроз друштвене структуре које су застарјеле, догматске, а тиме и неусаглашене са самом природом. Свијет који видите данас, пун ратова, корупција, елитизма, загађења, сиромаштва, епидемијских болести, кршења људских права, неједнакости и криминала је резултат ове парализе.

Пројекцију филма су организовали: Хуманитарно удружење „Чисто срце“ из Приједора у сарадњи са покретом Буника и Центром за животну средину из Бање Луке.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *