Одрадили своје: Француска повлачи војнике из Малија

Стотинак француских војника повучено из Малија, што је знак да Француска намјерава да бригу о безбједности своје бивше колоније што прије пребаци на афричке снаге. Повлачење је почело и раније него што је то најавио француски предсједник Франсоа Оланд, који је то првобитно планирао за крај мјесеца. Стотинак француских војника који су учествовали у операцији […]

уторак, 9 априла, 2013 / 12:22

Стотинак француских војника повучено из Малија, што је знак да Француска намјерава да бригу о безбједности своје бивше колоније што прије пребаци на афричке снаге.

Повлачење је почело и раније него што је то најавио француски предсједник Франсоа Оланд, који је то првобитно планирао за крај мјесеца.

Стотинак француских војника који су учествовали у операцији "Сервал" стигло је јуче у Пафос, на Кипру, гдје ће провести три дана прије него што се врате у Француску, саопштио је данас Генералштаб француске војске.

Како је Оланд најавио, у јулу би у Малију требало да остане око 2.000 од укупно 4.000 француских војника колико их је сада тамо распоређено, наводи француски лист "Монд".

Француска је у јануару отпочела војну интервенцију у Малију како би помогла тамошњим властима да зауставе напредовање исламистичких група које су прије више од годину дана заузеле сјеверни дио земље и почеле да се крећу ка пријестоници.

Француске трупе су у протекла три мјесеца нанијеле тешке губитке исламистичким групама и разбиле њихове мреже на сјеверу земље, а прије свега упориште Ал Каиде у исламском Магребу (АКМИ), групе која се сматра главном пријетњом по Француски и Европу у региону Сахела.

Пошто је јасно и гласно ставио до знања да француски војници немају разлога да се трајно задрже у Малију, Париз је предложио Уједињеним нацијама и малијској влади да одрже у тој земљи сталне "снаге подршке" у борби против тероризма које би бројале око хиљаду људи.

Те снаге би биле "паралелне" онима које УН намјеравају да успоставе како би замијениле француске трупе и снаге западноафричких земаља (МИСМА) ради стабилизације ситуације у Малију.