Одобрена помоћ за Ирску

Министри финансија земаља чланица Европске уније одобрили су програм помоћи коју је Ирска тражила од Европског фонда за финансијску стабилност (ЕФСФ), изјавио је министар финансија Словачке Иван Миклош. „Ирска је тражила помоћ од ЕФСФ и Словачка се придружила партнерима из евро зоне и одобрила то”, изјавио је Миклош агенцији Ројтерс. Комесар ЕУ за економска и […]

понедељак, новембар 22, 2010 / 07:18

Министри финансија земаља чланица Европске уније одобрили су програм помоћи коју је Ирска тражила од Европског фонда за финансијску стабилност (ЕФСФ), изјавио је министар финансија Словачке Иван Миклош.

„Ирска је тражила помоћ од ЕФСФ и Словачка се придружила партнерима из евро зоне и одобрила то”, изјавио је Миклош агенцији Ројтерс.

Комесар ЕУ за економска и монетарна питања Оли Рен изјавио је да ће програм ЕУ и Међународног монетарног фонда за помоћ Ирској бити у форми трогодишњег плана, а да ће се о износу помоћи одлучити до краја новембра.

„Обезбјеђивање помоћи Ирској је гаранција чувања финансијске стабилности у Европи”, рекао је Рен у Бриселу, после хитног састанака европских министара финансија, који су разматрали начине превазилажења дужничке кризе у Ирској, другој европској земљи која је затражила финансијску помоћ од међународне заједнице.

Европски комесар је казао да ће тим стручњака из Европске комисије, Европске централне банке и ММФ у Ирској припремити детаље пакета помоћи до краја мјесеца.

„Програм у припреми ће одоговорити и на фискалне изазове ирске економије и на евентуалне будуће капиталне потребе банкарског система на одлучан начин”, рекао је Рен.

Висина помоћи ће бити око 80-90 милијарди долара, пренио је Ројтерс, цитирајући неименованог високог званичника ЕУ.

Британска влада саопштила је раније данас да је спремна да пружи помоћ Ирској, јер су успјешна економија и стабилан банкарски систем те земље у интересу Велике Британије.

Лондон је саопштио да ће бити уључен у расправе о величини помоћи која ће бити понуђена Даблину, пренијела је агенција АП.

Влада Ирске је до сада покушавала да без спољних позајмица преброди тешку кризу у банкарском сектору и током протеклих неколико седмица је упорно одбијала да званично затражи помоћ од ЕУ и ММФ, тврдећи да се сама може изборити са тешкоћама.

Функционери ЕУ су у последње вријеме стално вршили притисак на владу у Даблину да прихвати спољну помоћ, због бојазни да би даље компликовање финансијске ситуације и евентуални банкрот Ирске могли изазвати ланчану реакцију, у виду „преливања” кризе у друге „периферне” чланице зоне евра, прије свега Португалију и Шпанију.

Агенција Ројтерс преноси да би Ирској могло бити потребно између 45 и 90 милијарди евра, зависно од тога да ли ће јој помоћ бити потребна само за банке или и за јавни дуг.Оставите одговор