Односи БиХ и ЦГ на високом нивоу, тврде њени премијери

Односи БиХ и Црне Горе су пријатељски и на високом нивоу, а биће додатно унапријеђени потписивањем одређених споразума и реализацијом пројеката који су од интереса за грађане двије земље, закључили су данас у Сарајеву предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић и премијер Црне Горе Игор Лукшић. Саговорници су нагласили да између двају земаља нема отворених […]

уторак, 14 јуна, 2011 / 10:12

Односи БиХ и Црне Горе су пријатељски и на високом нивоу, а биће додатно унапријеђени потписивањем одређених споразума и реализацијом пројеката који су од интереса за грађане двије земље, закључили су данас у Сарајеву предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић и премијер Црне Горе Игор Лукшић.

Саговорници су нагласили да између двају земаља нема отворених питања која би могла успоравати развој добросусједских односа, те договорили да до сљедећег званичног сусрета треба припремити споразуме који се односе на границу, туризам, авиопревоз, социјално осигурање…

"Оцијенили смо да дијелимо исте вриједности када је у питању регионална и међународна сарадња, те да требамо једни другима бити пријатељи у тој сарадњи", изјавио је Шпирић новинарима у Сарајеву након сусрета.

Такође, он је додао да је госта информирао о позицији БиХ на евроатланстком путу и о односима унутар земље.

Премијер Црне Горе и предсједавајући Вијећа министара БиХ су нагласили да треба развијати међусобну сарадњу како би регион наставио слати позитивне поруке Бриселу и Европској унији.

"Можда је почетком године неко могао оцијенити да западни Балкан стагнира и да земље региона имају проблем са испуњавањем европских обавеза, али се чини, како година одмиче, да можемо закључити да смо, ипак, у једном успјешном процесу", рекао је Лукшић.

Он је подсјетио на неке од позитивних догађаја у вези са европским путем Хрватске, Србије, Македоније и Црне Горе, те нагласио да је овај процес потребно заокружити формирањем власти у БиХ.

"Формирање власти у БиХ ће свима нама помоћи. Ниједна земља не може имати штете уколико друга добро напредује, али, итекако, можемо успорити заједнички пут уколико се неадекватно односимо према одређеним обавезама које се, прије осталог, тичу изградње институција у нашим земљама", рекао је премијер Црне Горе.Оставите одговор