Одложени бомбаш самоубица напао Амбасаду САД у Подгорици

Као и у случају Мевлида Јашаревића у Сарајеву, монтенегринска власт је почела релативизацијом да је „особа извршила самоубиство пред амбасадом“, без обзира што и сами наводе свједока који је видио неког како „покушава нешто да баци преко ограде“.

четвртак, фебруар 22, 2018 / 10:30

Овако почињу извјештаји медија Мила Ђукановића: Непозната особа извршила је самоубиство експлозивном направом, пола сата послије поноћи, испред објекта Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Подгорици.

Према сазнањима ТВЦГ, ријеч је о мушкој особи чији се идентитет утврђује, а чији су остаци директно упућени на патологију. Увиђај је завршен, а више информација биће саопштено током дана.

„Пола сата послије поноћи испред објекта Амбасаде САД једно лице је извршило самоубиство експлозивном направом. Непосредно прије самоубиства лице је са раскрснице код Спортског центра убацило у круг Амбасаде САД једну експлозивну направу. Највјероватније је ријеч о ручној бомби са кашиком. У току су увиђај и идентификација. Тужилац је на лицу мјеста и руковиди увиђајем“, објављено је на Твитер налогу Владе Црне Горе.

Иначе, америчка амбасада на свом сајту издала је упозорење грађанима САД да избјегавају подручје зграде амбасаде, велике скупове, да прате локалне медије и упутства власти.

Подсекретар Стејт Дипартмента, Стив Голдстин, казао је да су очевици, око поноћи по локалном времену, видјели неидентификовану особу како нешто баца преко оградног зида амбасаде у Подгорици.

Виша државна тужитељка Тања Чолан Деретић саопштила је да је о детаљима напада на Америчку амбасаду у Подгорици обавијестила Специјално државно тужилаштво (СДТ).

Чолан Деретић, која је извршила увиђај након догађаја, саопштила је Телевизији Црне Горе да су изузети сви трагови с лица мјеста, док је тијело страдалог послато на обдукцију.

„Након обавјештења да је у близини амбасаде САД једна особа смртно острадало изашла сам на лице мјеста. Истовремено сам обавијештена да је експлозивна направа бачена и на зграду амбасаде САД, па сам зато о овоме обавијестила СДТ. Током вршења увиђаја изузела сам трагове који ће бити послати на вјештачење, а тијело страдалог послато је на обдукцију“, саопштила је Чолан Деретић.

Занимљиво је како се вијести потом мијењају.

Мијењање наратива „потом извршио самоубиство“

Црногорска полиција интензивно ради на идентификацији особе која је бацила бомбу на амбасаду Сједињених Америчких Држава (СА) у Подгорици, а потом извршила самоубиство.

„Службеници Управе полиције МУП-а предузимају активности на идентификовању лица које је синоћ бацило експлозивну направу у двориште Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Подгорици, а потом извршило самоубиство. Полиција интензивно ради на расвјетљавању догађаја“, саопштено је из Управе полиције.

Из полиције саопштавају да је Дежурној служби Центра безбједности Подгорица, синоћ око поноћи, пријављено да се у дијелу града преко Мораче, у близини Спортског центра, чула експлозија.

„Службеници ЦБ Подгорица су одмах након тога обишли терен и убрзо су, преко пута Амбасаде САД-а, на земљаном дијелу ка обали ријеке Морача, пронашли беживотно тијело за сада неидентификованог мушког лица. Ово мушко лице је, према активностима које су до сада предузете, страдало усљед активирања експлозивне направе након што је претходно бацило експлозивну направу – бомбу у двориште Амбасаде САД„, саопштила је полиција.

Подсјећају да усљед експлозије у дворишту Амбасаде САД-а, осим кратера који је остао на мјесту на којем је бомба експлодирала, није причињена материјална штета на имовини објекта амбасаде.

„О догађају је обавијештен надлежни државни тужилац који је руководио вршењем увиђаја на лицу мјеста. Изузети су трагови са лица мјеста и они ће бити предмет вјештачења. Службеници Управе полиције су у комуникацији са представницима Амбасаде САД-а у вези са овим догађајем. О свему што буде утврђено даљом истрагом јавност ће бити благовремено обавијештена“, саопштила је полиција.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *