Одлазак на море, ипак, није угрожен: На продају авион предсједника Српске

Ваздухопловни сервис Републике Српске, који је у надлежности кабинета предсједника Републике Српске Милорад Додик, донио је одлуку о продаји једног од два авиона.

петак, 20 априла, 2018 / 22:23

Почетна цијена за авион марке “цесна” тип Ц-500 је близу 320.000 КМ.

За продају авиона регистарских ознака Е7-СБА, који је произведен 1980. године, с осам сједишта, одређена је најнижа почетна цијена у износу од 318.378,65 КМ, а авион ће бити бити понуђен на јавној усменој лицитацији. Ова одлука је објављена у Службеном гласнику РС.

Треба истаћи да је прије неколико година исти авион био у продаји, а тада је почетна цијена износила неупоредиво више – близу 1,5 милиона КМ. Заинтересованих купаца није било.

Директор Ваздухопловног сервиса РС, Сретен Илић, за Кликс је потврдио да се авион поново продаје.

– Ради се о старом авиону који није активан већ скоро 10 година. Размишљали смо да га дамо у музеј или да га ставимо пред неку установу, али онда смо одлучили да га продамо – изјавио је Илић.

Након инцидента у вези са “цесном” Ц-500, када су највиши званичници РС 2006. године принудно слетјели, авион је одвезен у Њемачку на ремонт. Након десетина хиљада марака потрошених на складиштење и одржавање овог авиона, одлучено је да се прода с обзиром на то да се авион више не може користити. Цијена ремонта, прије неколико година, никада није објављена.

Друга “цесна” лети на љетовалишта

Влада РС је прије тога одлучила за пет милиона долара купити модернију “цесну”, тип Ц-525 која се користи и данас и која је више пута била тема медија у БиХ с обзиром на то да се прошле године владиним авионом летјело на љетовалишта у Грчку, Хрватску, али и друга одредишта која нису била најављена међу службеним путовањима представника Владе и предсједника РС.

Ваздухопловни сервис основан је уредбом Владе РС као заједничка стручна служба за обављање услуга превоза на обављању службених послова предсједника РС, Народне скупштине и Владе РС. Сервис може обављати послове и за друге кориснике по одобрењу предсједника Српске.

Треба истаћи да се авион, који је 1999. године враћен из Београда, гдје је био од почетка рата, може погледати на Аеродрому Бањалука 10. маја 2018. године у 10 сати, а лицитација ће бити одржана истог дана у 13 сати.

Право учешћа на лицитацији имају све правне и физичке особе које у складу са законом могу бити носиоци права својине у Босни и Херцеговини, а које су до рока назначеног јавним конкурсом уплатиле кауцију у висини 10 одсто од најниже почетне продајне цијене предметне покретне ствари и чија уплата је до назначеног рока ‘легла на жирорачун продавца који је назначен у овом јавном конкурсу.

Уколико ниједан учесник лицитације не понуди цијену за пет одсто вишу од утврђене најниже почетне продајне цијене, сматраће се да та лицитација није успјела те ће се поновити.

(Српска инфо)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *