Одјеци обојене револуције: У Аранђеловцу нађена столица украдена у Београду 5. октобра

У згради Мјесне заједнице Прогореоци у Аранђеловцу пронађена је фотеља, још један дио мобилијара из Дома Народне скупштине Србије који је нестао из парламента током демонстрација за вријеме "петооктобарских промјена" 2000. године.

четвртак, 26 јула, 2018 / 14:17

У оквиру акције позива грађанима Србије да помогну у враћању умјетничких дјела и предмета који су нестали из парламента 5. октобра 2000. године, пронађен је и враћен Скупштини још један комад вриједног мобилијара, саопштено је из Скупштине Србије.

Скупштина Србије је захвалила предсједнику Мјесне заједнице Милији Васићу и посланику Посланичке групе Српске напредне странке /СНС/ Милосаву Милојевићу из Аранђеловца који су помогли да се пронађе и врати још један дио отуђене имовине Народне скупштине.

Скупштина Србије још једном је позвала све грађане Србије који имају сазнања гдје се налазе отуђена умјетничка дјела и други предмети културне баштине, да се јаве и пруже вриједне информације како би се у потпуности повратило културно благо Србије.

Предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић раније је изјавила да су током паљења Народне скупштине за вријеме петооктобарских промјена из тог здања украдена многобројна умјетничка дјела, мобилијар, као и предмети који су поклон страних делегација, а који су предмети културног насљеђа Србије.

Ријеч је о 55 умјетничких слика Петра Лубарде, Милана Коњевића, Зоре Петровић, Милића од Мачве и многе друге, потом четири значајна скулпторска дјела, као и материјално насљеђе које је 5. октобра украдено из овог здања.

Међу њима је познати салон кнеза Павла, намештај од слоноваче који је стајао у дипломатском салону, као и веома скупоцјене лампе, столови, те намјештај с почетка 20. вијека.

У јуну су Скупштини враћене двије фотеље украдене 5. октобра 2000. године.