Одгођено суђење Орићу

Наставак суђења ратном команданту Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским заробљеницима 1992. године које је било најављено за сутра одгођено је за 23. фебруар, рекла је Орићев бранилац Лејла Човић, додајући да не зна разлог зашто је рочиште одгођено. “Разлог зашто је суђење одгођено знају […]

понедељак, 15 фебруара, 2016 / 22:45

Наставак суђења ратном команданту Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским заробљеницима 1992. године које је било најављено за сутра одгођено је за 23. фебруар, рекла је Орићев бранилац Лејла Човић, додајући да не зна разлог зашто је рочиште одгођено.

“Разлог зашто је суђење одгођено знају Суд и Тужилаштво БиХ, а ја не знам”, изјавила је Човићева.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да се одговор о разлогу отказивања рочишта може добити у Суду БиХ јер “они заказују рочишта и то морају знати”.

Портпарол Суда БиХ Аида Делић Волаш рекла је Срни да не зна да је дошло до отказивања сутрашњег суђења.

“Ако га нема на распореду онда је очито отказано, а ми не знамо због чега. Није нам јављено”, изјавила је Волашева.

Прво рочиште Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу за злочине над српским заробљеницима 1992. године пред Судом БиХ одржано је 26. јануара.

Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић тада је најавио испитивање 31 свједока, међу којима је један заштићени свједок, као и извођење 63 материјална доказа.

Јањић је у уводном излагању рекао да ће тужилаштво доказати да је у периоду на који се односи оптужница Орић био командант Штаба Територијалне одбране Сребренице и Подриња, а Мухић њен припадник, као и да су жртве имале статус ратних заробљеника.
Одбрана је навела да Тужилаштво није имало ниједан доказ на основу којег је заснована оптужница. Адвокат Лејла Човић рекла је да је позадина овог процеса хапшење Орића у Швајцарској и да је Тужилаштво БиХ настојало да га оптужи како би оправдало његово изручење БиХ.

Почетку суђења Орићу и Мухићу присуствовали су чланови породица убијених Срба из удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Суд БиХ потврдио је 9. септембра прошле године три тачке оптужнице против Орића и Мухића за злочин над ратним заробљеницима, односно да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Оптужени су 19. октобра негирали кривицу пред Судом БиХ.