Одгођено рочиште милионског спора Аутопутева РС и Банке Српске

У Окружном привредном суду у Бањој Луци данас је, на захтјев странака, одгођено заказано рочиште по тужби коју су „Аутопутеви РС“ поднијели против Банке Српске у стечају, незадовољни што су квалификовани као повезана лица банке, због чега ће њихова милионска потраживања, заједно са осталим повезаним лицима, бити последња у реду за исплату.

среда, септембар 26, 2018 / 20:05

Припремно рочиште, које је било заказано за данас, одложено је на захтјев праничних странака за 7. новембар.

„’Аутопутеви РС’ поднијели су 11. јула прошле године тужбу против Банке Српске у стечају ради дуга. Вриједност спора износи 12,2 милиона КМ, а тужилац тражи да се утврде основаним његова потраживања од банке и захтијева да се уврсте у пети исплатни ред“, рекли су данас за Капитал у Окружном привредном суду у Бањoj Луци.

„Аутопутеви РС“ су само једно у низу јавних предузећа која су поднијела тужбе против Банке Српске, након што је стечајна управница Мирјана Голић њихова потраживања сврстала у пети суспендовани исплатни ред, што значи да ће бити посљедњи у реду за наплату.

Управница је „Аутопутевима“ признала 10,4 милиона КМ потраживања и сврстала их у пети суспендовани исплатни ред, док им камате од 1,8 милиона КМ нису признате.

Због тога су „Аутопутеви“ поднијели тужбу тражећи да им се исплати 12,2 милиона КМ те да не буду у суспендованом исплатном реду.

Из истих разлога банку су тижили и „Гарантни фонд РС“, зависна предузећа „Електропривреде РС“, фондови Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС, „Електропренос БиХ“…

Стечајна управница је раније образложила да је већина ових предузећа у суспендованом реду јер су имали своје представнике у Надзорном одбору банке након што је она прешла у власништво РС. У НО су тада били представници ИРБ-а, ЕРС, Гарантног фонда, али су касније поднијели оставке.

У неким предметима пресуде су већ донесене, а неке се очекују у наредним данима.

Засад је донесена пресуда по тужби „Електропреноса“, који је тврдио да он није повезано лице са банком и поред тога тражио да му се призна 2,9 милиона потраживања по основу затезних камата. Суд је прихватио дио тужбе који се односи на камату и наложио стечајном управнику да „Електропреносу“ поред 10,3 милиона призна и додатних 2,9 милиона КМ, док је дио којим је тражио да његова потраживања не буду и суспендованом реду одбио. „Електропренос“ је уложио жалбу на одлуку суда.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *