03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Од званичних 2.100.000 – до невјероватних 6.500.000 КМ за пар дана сплаварења

За Свјетско првенство у рафтингу потрошено је невјероватних 6,5 милиона КМ! Ово су подаци из финансијског извјештаја Организационог одбора Свјетског првенства, који је тек након великог притиска јавности и мјесец и по након завршетка такмичења открио трошкове ове манифестације.

среда, 8 јула, 2009 / 17:30

Тиме је и градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић, предсједник Организационог одбора, најзад признао да су трошкови СП-а у рафтингу за чак 5,5 милиона КМ већи од предвиђених.

Давидовић је, додуше, истакао да је осим директних улагања од 250.000 КМ за саму организацију Свјетског првенства бањалучка Градска управа потрошила и 2.150.000 КМ за изградњу пратеће инфраструктуре такмичења и чак 2.610.000 марака за изградњу објеката и инфраструктуре која није везана за рафтинг. Када се подвуче црта, јасно је да је из буџета Бањалуке издвојено укупно пет милиона марака за догађај, који по оцјени угледних спортских и туристичких радника није оставио готово никакав траг у Бањалуци и РС.

Информација о трошковима Свјетског првенства изазвала је гњев бањалучке јавности, која сматра да су за рафтинг издвојене безобразно велике паре. На огорчење јавности утицали су и поједини подаци из извјештаја, који показују да је Градска управа народне паре трошила на све и свашта. Најупечатљивији детаљ, без дилеме, јесте податак да је за реконструкцију фудбалског стадиона у Крупи на Врбасу уложено 1.175.000 КМ! Осим тога, за електроенергетску инфраструктуру и расвјету за потребе рафтинга утрошено је чак 836.000 КМ, иако је на Врбасу одржана само једна ноћна трка.

Извештај обилује и другим, више него сумњивим подацима, па тако испада да је град Бањалука платио чак 246.000 КМ за изградњу дрвених платформи од јелових дасака са којих су судије посматрале, а камере снимале Свјетско првенство у рафтингу. Изграђено је укупно 300 квадрата платформи, што значи да је квадрат платформе од јалових дасака плаћан по 820 КМ! Поред тога, за четири рампе које су служиле за спуштање чамаца у кањон Врбаса издвојено је 315.000 КМ, а за путоказе, клупе и корпе за отпатке потрошено је додатних 60.000 КМ.

На само организацију првенства, како стоји у извјештају, потрошено је 1.665.000 КМ, а од тога свега 80.000 у Фочи, у којој је одржан један дио првенства. Начелник Фоче и један од чланова Организационог одбора Здравко Крсмановић каже да је запрепаштен подацима који су објављени прије два дана, истичући да финансијски извјештај представља обични трошковник пун цифри од којих се врти у глави.

"Ово је катастрофа и за ово неко треба да одговара! Не могу да вјерујем да организациони одбор једног свјетског првенства на овакав начин брука и РС и БиХ! Прије свега, ово није финансијски извештај организационог одбора, већ рафтинг клуба Кањон, а као друго, ово уопште није финансијски извештај, већ обични трошковник", каже Крсмановић.

Он истиче да ће од Драгољуба Давидовића тражити да му достави прави финансијски извештај Организационог одбора како би могао да види колико прихода је остварено током организације Свјетског првенства у рафтингу, додајући да га уопште не интересују трошкови бањалучке Градске управе који су наведени у извјештају.

"Улагања Бањалуке ме не занимају, иако се од тих цифри човјеку заврти у глави и не могу да се отмем утиску да је било ненамјенског трошења. Фоча је регионални центар и има буџет од 6,5 милиона КМ, па ми се чини да су ти трошкови превелики, али то треба да утврђује неко други. Мене занимају прецизни подаци о утрошку 1.665.500 КМ, јер је приказано да је толико коштала организација свјетског првенства. Желим тачно да видим колико пара је дала Влада РС, колико Вијеће министара БиХ, колико спонзори, а колико учесници на име котизације и преко ког рачуна су ишла та средства", захтијева Крсмановић.

Са друге стране, директор Свјетског првенства и председник рафтинг клуба Кањон Александар Пастир одбацује Крсмановићеве тврдње и каже да не жели да се препуцава са њим преко медија. Он истиче да је Организациони одбор усвојио финансијски извјештај, у коме стоји да је за организацију и одржавање првенства уложено 1.665.500 КМ.

"Нико ништа није сакрио! За потребе свјетског првенства је отворен посебан рачун и свака марка је ишла преко тог рачуна! Здравко Крсмановић је требало да дође на сједницу одбора и увјери се да је све урађено потпуно транспарентно. Када је ријеч о трошковима за изградњу инфраструктуре, то је рађено у оквиру пројекта "Врбас адвентуре ресорт". Ријеч је о пројекту који иде преко Градске управе Бањалука. Организациони одбор Свјетског рафтинг првенства, а поготово рафтинг клуб Кањон, није контролисао те трошкове", каже Пастир.