Од септембра курсеви кинеског језика код Бањолучких Конфучијанаца

Директор Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци Љиљана Стевић рекла је да је учење кинеског језика једна од најважнијих улога Института, те да ће након љетних промотивних часова курс кинеског језика званично почети крајем септембра.

субота, септембар 8, 2018 / 11:53

Стевићева је истакла да ће курс кинеског језика, који ће водити професори и изворни говорници кинеског језика, трајати два и по мјесеца.

„Курс ће бити подијељен по нивоима почетни један, два и три и одржаваће се у различитим терминима. Курс је бесплатан, а сви који су заинтересовани могу послати пријаву на имејл: конфуцијев.институт@унибл.орг или теутеублци@гмаил.цом“, рекла је Стевићева Срни.

Она је напоменула да се бесплатан курс кинеског језика одржава сваког петка и за ученике основних школа у просторијама Едукативног центра „Робокидс“, за дјецу узраста пд седам до 10 година и 11 до 14 година.

Стевићева је додала да ће осим курса кинеског језика сваког петка у Кампусу Универзитета бити организован и курс таиђи-ћуена, традиционалне кинеске вјештине која у себи има борилачки аспект, али и позитиван утицај на здравље.

„У овом мјесецу се традиционално обиљежава и Дан Конфуцијевих института широм свијета, а Институт у Бањалуци обиљежиће га 22. септембра уз богат и разнолик културни програм“, најавила је Стевићева.

Према њеним ријечима, више од 500 Конфуцијевих института у више од 140 земаља током овог мјесеца организују јавне догађаје на којима се кинески језик, култура и традиција дијели са грађанима локалних заједница.

„Бањалука ће по први пут бити на овој глобалној мапи као град у којем ћемо обиљежити Дан Института кроз креативне радионице у парку `Петар Кочић`, док ће свечана церемонија бити организована у вијећници Културног центра Бански двор уз богат и занимљив културни програм“, рекла је Стевићева, те позвала суграђане, посебно најмлађе, да се придруже и увеличају овај догађај.

Стевићева је оцијенила да је драматичан раст глобалне потражње за учењем кинеског језика дошао као резултат јачања кинеске економије и међународне размјене.

„Посебно ће то бити изражено у будућности како се буде спроводила иницијатива `Појас и пут`, која је усмјерена на изградњу трговинске и инфраструктурне мреже којом се настоји повезати Азију са Европом и Африком“, рекла је Стевићева.

Према њеним ријечима, Конфуцијев институт Универзитета у Бањалуци овог мјесеца обиљежава и осам мјесеци постојања у Републици Српској, а велики број грађана највећег града у Српској се већ упознао са многим елементима кинеске традиције и културе кроз бројне догађаје које су представници овог Института организовали.

У Институту, навела је она, између осталог, организовано је предавање једне од водећих синолога на овим просторима Татјане Солдат, као и предавање љекара традиционалне кинеске медицине Филипа Мање.

„Успјели смо да остваримо значајне резултате у кратком периоду, прије свега, захваљујући посвећености запослених на Универзитету, великој подршци ректора и званичних институција Српске, те наше централе Ханбан“, рекла је Стевићева.

Она је напоменула да је учење кинеског језика једна од најважнијих улога Института, те да је више од стотину Бањалучана, од чега четрдесет средњошколаца, већ похађало промотивни уводни курс организован у јуну, јулу и августу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *