Од Сејдић-Финција зависи да ли ће ЕУ признати резултате сљедећих избора

Ако се избори 2014. године буду одржали по постојећим уставним рјешењима и без испуњавања одлуке Суда у Стразбуру у предмету „Сејдић-Финци“, Свјер Европе имаће проблем да уопште призна резултате тог изборног провеса, поново је упозорила шефица канцеларије СЕ у БиХ Мери Ен Хенеси. Имајући у виду да се ближи рок, 31. аугуст, који је задат […]

субота, август 25, 2012 / 18:29

Ако се избори 2014. године буду одржали по постојећим уставним рјешењима и без испуњавања одлуке Суда у Стразбуру у предмету „Сејдић-Финци“, Свјер Европе имаће проблем да уопште призна резултате тог изборног провеса, поново је упозорила шефица канцеларије СЕ у БиХ Мери Ен Хенеси.

Имајући у виду да се ближи рок, 31. аугуст, који је задат у Мапи пута коју су страначки лидери договорили са европским званичницима у Бриселу, а да није на помолу договор о подношењу усаглашеног приједлога парламенту за измјену Устава БиХ у контексту пресуде Сејдић – Финци, Хенеси је рекла да је разочаравајуће да се поново ништа није урадило и да није испуњен ни овај рок.

"То не би требало да буде изговор да се нешто што прије не уради", казала је она.

Евентулане санкције уколико се не проведе пресуда ни у овом задатом року, поновила је, нису потребне јер БиХ сама себе санкционише тиме што онемогућава одређена права људима који су грађани ове државе.

"Када говоримо о санкцијама, БиХ се сама санкционисала тиме што не испуњава пресуду "Сејдић-Финци" и самим тим онемогућава себе да потпише Споразум о придруживању и уђе у европске интеграције, а да не говорим о томе које би себи сама могла наметути санкције тиме што неће ући у ЕУ, указала је директорица канцеларије СЕ у БиХ и додала да за ту институцију и није посебно важно какав однос БиХ има с самом ЕУ, већ желе да се испуни пресуда Суда за људска права у случају "Сејдић-Финци".

Уставна рефома, подсјетила је Хенеси, не говори само о одлуци "Сејдић-Финци", већ и свим другим пресудама које ће се у будућности дешавати и које ће такође морати бити имплементиране.

Директорица канцеларије Савјета Европе у БиХ подсјетила је да постоје три разлога зашто је уставна реформа у БиХ важна, а првенствено да се осигура стабилна и истинска демократија, што тренутно није случај.

Други разлог је потреба да се установи функционална држава, те под три да се обезбиједи капацитет да се земља може интегрисати у Европску унију, што су грађани рекли да желе.

"Када говоримо да устав треба да гарантује једнака права свим грађанима, то је држава коју желе сви грађани и народи БиХ, а њена функионалност треба да се огледа у томе да може да доноси и имплементира одлуке, те реагује на одређене кризе, што сада не ради. У БиХ нема могућности ни да се чак спријече пожари", констатовала је
Мери Ен Хенеси.

За интегрисање БиХ у ЕУ потребно је да се испуне сви европски стандарди, а то је глобални процес који жели Савјет Европе, а који може дуже трајати.

О овој теми директорица канцеларије Вијећа Европе у БиХ говорила је данас у Бањој Луци на јавној расправи коју је организовала Иницијатива младих за људска права у Босни и Херцеговини уз подршку канцеларије СЕ у Сарајеву.

Циљ организОВАЊА јавних расправа, које ће сутра одржати и Мостару, а 27. августа у Сарајеву, јесте пружање шансе недовољно заступљеним идејама уставних промјена, отварање простора за непосредну комуникацију између академске заједнице те политичких странака на власти и оних у опозицији са младим људима, увезивање идеја и виђења стања у Босни и Херцеговини, те препознавање разлика између перцепције проблема у Бања Луци, Мостару и Сарајеву.

Иницијатива младих за људска права у Босни и Херцеговини дјелује на заговарању уставних реформи у складу са постављеним принципима организације, међу којима је приоритет дат транспарентности процеса јавне расправе, рационалном рјешавању постојећих проблема те свијести о реалном контексту друштва у БиХ.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *