Од седам до седам: Српска данас гласа сама о себи

У Републици Српској данас се одржава референдум на којем ће се грађани изјаснити да ли желе да се 9. јануар и убудуће обиљежава као Дан Републике у РС.

недеља, септембар 25, 2016 / 10:31

У Републици Српској данас се одржава референдум на којем ће се грађани изјаснити да ли желе да се 9. јануар и убудуће обиљежава као Дан Републике у РС.

Званичници РС позвали су грађане да масовно изађу на биралишта и достојанствено одлуче да ли желе да 9. јануар буде рођендан РС. Право гласа у РС има 1.219.399 грађана и они ће се изјашњавати на око 1. 900 гласачких мјеста.

Гласачка мјеста су отворена у седам сати, а биће затворена у 19.00.

Према најавама из Комисије за спровођење референдума, први прелиминарни резултати, могу се очекивати већ током ноћи. Излазност грађана биће саопштавана на свака два сата, почев од 9 сати ујутру.

Када је ријеч о гласању грађана Брчко дистрикта, они ће моћи да се изјашњавају у сусједним локалним заједницама Доњем Жабару и Бијељини, односно у Лончарима и Доњој Буковици.

Референдум има савјетодавни карактер, односно даје мишљење о акту који ће тек бити донесен, у парламенту Српске, у складу са већинским изјашњавањем грађана на референдуму, а након референдума он је обавезујући.

Гласање се одржава у атмосфери веома подигнутих тензија на релацији Бања Лука – Сарајево, с обзиром на то да је Устави суд БиХ, који руководство РС не признаје, стао на становиште да је референдум неуставан.

Мало које политичко питање је од потписивања Дејтонског мировног споразума и окончања рата изазвало тензије толиких размјера као што је то одлука званичне Бање Луке да одржи предстојећи референдум.

Референдуму се противе представници међународне заједнице, Европске уније, Савјет за имплементацију мира у БиХ (ПИЦ), не подржава га државни врх Хрватске, а ни Србије, док је Русија једина која га подржава.

Муслимани који живе у Републици Српској, посебно они у и око Сребренице се противе референдуму и, као и бошњачко државно руководство, овај референдум желе да представе као први корак ка отцепљењу РС од БиХ.

Они су позвани да бојкотују еферендум.

Девети јануар је, иначе, веома важан за Србе у РС јер је тога дана 1992. године у Сарајеву тадашња скупштина српског народа у БиХ, након занемаривања воље Срба од Муслимана и Хрвата, прогласила Српску Републику Босну и Херцеговину.

Дванаестог августа исте године назив је промењен у Република Српска. Реалност постојања српског ентитета је уважена и дефинисана Дејтонским мировним споразумом.

Поред политичке тежине коју овај датум носи, он има и свој етно – религијски значај. Наиме, 9. јануар није само Дан РС, већ и слава РС, Свети Стефан. Имајући у виду значај славе у исповиједању религије православних Срба, обиљежавање овог датума додатно добија на тежини.
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *