Од Садиловачке цркве до бездане Делић јаме

Ми Јадовничани, у суботу 27. јула 2013, били смо са нашом браћом, потомцима Садиловачких Новомученика. Служен је парастос у цркви Рођења Пресвете Богородице, у Садиловцу на Кордуну, коју су 2009 обновили браћа Гвозденовићи из Новог Сада, потомци жртава. Један од њих, Драган, свједочио је у цркви о злочину који се ту догодио. Парастос је служио […]

понедељак, 29 јула, 2013 / 14:28

Ми Јадовничани, у суботу 27. јула 2013, били смо са нашом браћом, потомцима Садиловачких Новомученика. Служен је парастос у цркви Рођења Пресвете Богородице, у Садиловцу на Кордуну, коју су 2009 обновили браћа Гвозденовићи из Новог Сада, потомци жртава. Један од њих, Драган, свједочио је у цркви о злочину који се ту догодио.

Парастос је служио Отац Горан Славнић, парох плашчански уз саслужење Оца Николе Малобабића, пароха кореничког. Дана 31.07.1942. године усташки зликовци су у овој цркви побили и запалили 463 мушкарца, жена и деце (од којих 149 млађих од 15 година) из Садиловца, Бугара, Липоваче и околних села. Једини гријех ових невино пострадалих људи је био то што су били Срби православци. У овом стравичном злочину у току Другог свјетског рата нестало је око 70% становништва овог краја. Данас у Садиловцу који је комплетно спаљен 04.08.1995. нема Срба.

Након парастоса, кренули смо да нађемо Делић јаму. Водио нас је Бранко Ц. коме су отац, два брата, дјед и бака бачени у ту јаму. Иако ту није био од 80-тих година, иако су стазе зарасле, нашао је Бранко пут до јаме. Ни ознаке да је терен миниран, нису га спријечиле да приђе споменику. Са нама су била и два свештеника, Отац Никола Малобабић и Отац Горан Славнић. Служен је парастос. Каже Бранко да је ово први пут након 72 године да је над јамом служен парастос. Снимили смо Бранкову изјаву, ту изнад јаме.

У Делић јами у Заваљу, код села Скочаја, између Бихаћа и Небљуса (на старом путу), убијено је и бачено 27. и 28. јула 1941., 862 српска цивила из сусједних српских села Босне и Лике, од којих из Бранковог села Мељиновца 82, Личког Петровог Села 20. Побјегло је из јаме недокланих шесторица Срба, мушкараца. Јама, из које жртве нису ексхумиране, забетонирана је а споменик девастиран.