Од почетка године у свијету погинуло 65 новинара

За пет мјесеци ове године у свијету је убијено 65 новинара, изјавио је специјални извјестилац Савјета за људска права Уједињених нација (УНХРЦ) КристоФ Хајнс. Међу 65 убијених новинара за пет мјесеци 2012. године, најмање 15 је убијено у Сирији, седам у Мексику и шест у Сомалији, наводи швајцарска новинска агенција АТС. Хајнс је, преносећи извјештај […]

четвртак, 21 јуна, 2012 / 09:48

За пет мјесеци ове године у свијету је убијено 65 новинара, изјавио је специјални извјестилац Савјета за људска права Уједињених нација (УНХРЦ) КристоФ Хајнс.

Међу 65 убијених новинара за пет мјесеци 2012. године, најмање 15 је убијено у Сирији, седам у Мексику и шест у Сомалији, наводи швајцарска новинска агенција АТС.

Хајнс је, преносећи извјештај о тим убиствима, рекао да је овај број алармантан и позвао се на нову декларацију о заштити новинара, "која указује на преузете обавезе држава у погледу заштите права на живот и безбједност новинара", пренијела је агенција АфП.

Специјални извјестилац УНХРЦ-а о слободи изражавања френк Ла Ру указао је на некажњавање за убиство новинара као опште присутан проблем – преноси Тањуг.

"Оно што ми тражимо у извјештају јесте да земље које нису у ратном окружењу, али у којима има екстремног насиља јер се води борба против организованог криминала које узнемирава новинарство из различитих углова, треба да имају механизам заштите (новинара)", објаснио је Ла Ру.Оставите одговор