Од нашег дописника: У Доњецку и Лугањску проглашена општа мобилизација

Артиљеријски напади из Украјине се појачавају из сата у сат, кажу надлежни, па је због тога у ДНР и ЛНР проглашена општа мобилизација у очекивању општег напада из правца Украјине.

субота, 19 фебруара, 2022 / 10:47

Денис Пушилин, предсједник Доњецке Народне Републике и Леонид Пасечкин, предсједник Лугањске Народне Републике, прогласили су општу мобилизацију, након што је јуче уочено груписање артиљеријских и других јединица Украјине, те су гађани и цивилни објекти. Такође, издат је проглас да се пређе на ратну привреду, односно да се сва економија подчињава одбрани земље.

У Ростовској области, са друге стране границе у Русији, проглашена је ванредна ситуација. Руски медији јављају да је од јуче у поподневним часовима евакуисано преко 3.000 жена, дјеце и старијих. Руска Федерација по указу Владимира Путина даје 10.000 рубаља по избјеглом, а у ту сврху издвојено је 5,2 милијарди рубљи.

По тренутном курсу 10.000 рубљи је oko 230 KM. То не дјелује као много, али уколико се зна да се Ростовска област спрема за пријем 50.000 цивила, то ће рећи да у првом валу прихвата избјеглица то Русију коштати 11 милиона КМ и то само за бесповратну помоћ избјеглицама.

Растојање између Ростова на Дону и Доњецка је 193 километра и ако узмемо у обзир руске габарите и релативизујемо их, то вам је као да из Шапца, људи прате шта се дешава у Бијељини. Преко 60 одсто људи са обе стране границе има своје рођаке, као што и ми у Републици Српској имамо рођаке у Србији или Црној Гори.

У Ростову се претходних дана не примјећује ништа у смислу напетости међу грађанима. Синоћ је била балетска премијера у Ростовском државном музичком театру, пред препуном салом одржан је гала-концерт у част легенде балета Рудолфа Нуреева. Делфинаријум у којем посјетиоци могу гледати и пливати са делфинима преко суботе и недеље имају по двије представе. Избјеглице, односно њихов прилив, није видно промијенио живот у граду нити се они дају примјетити као засебна група.

Злочин против Минског (мировног!) споразума

Предсједник Украјине, Владимир Зеленски, јавно је затражио састанак са Владимиром Путином, али га је Лавров подсјетио на то да постоји већ мировни споразум који његова администрација не поштује. Управо је све што се сада ради, покушај да се Мински споразуми (Минск 1 и Минск 2) потпуно ставе ван снаге.

Отприлике, као што код нас међународни мешетари упозоравају Републику Српску да ће својим држањем слова закона и онога што је потписано, поништити Дејтонски мировни споразум, док Српска управо инсистира на својим правима из мировног споразума који је болно по њу потписала. Са пиштољском цијеви на сљепочници у америчкој војној бази Рајт Петерсон. То је уједно и устав државне заједнице БиХ, у којој Уставни суд умјесто да пресуђује, изиграва улогу законодавца.

Због насилног војног пуча, који је направљен 2014. године јер је легална власт Украјине изгласала приближавање и савез са Русијом, а не са ЕУ, пало је 14.000 жртава до сада. Но, нико са Запада не жели да уважи реалитет, већ је добра воља Русије, која је повукла дио јединица са Крима на Кавказ, не игнорисана, већ исмијана од стране Запада.

Западни политичари и медији тврде да руска војска не само да се није повукла, већ да је довела још јединица, да ратује под "лажном заставом" преко својих проксија и покушава испровоцирати сукоб, док чињенице говоре да је аутомобил команданта народне милиције у центру Доњецка неко погодио дроном-самоубицом.

Власти ЛНР су такође пријавиле диверзантски напад на гасовод и хемијска постројења, али је то министар иностраних послова Украјине, Димитриј Кулеба категорички одбацио и рекао да Украјина нема никакве планове за напад на Донбас и да су категорички привржени дипломатским рјешењима.

Д.С.