Од Дојче бана до безвозачких дана

Њемачка жељезница „Дојче Бан“ представила је данас свој први комби без возача, „паметно“ урбано возило које пролази уличицама једне њемачке бање и вози путнике до жељезничке станице.

среда, октобар 25, 2017 / 23:55

Прва вожња овог самонаводећег електричног комбија, који може да превезе 12 путника, обављена је у бањи Бад Бирнбах у Баварској, на југу земље.

Комби, који је пројектовала француска стартап компанија ИзиМајл (ЕасyМиле), од сада ће бесплатно повезивати жељезничку станицу, центар града и бању, навео је „Дојче Бан“.

„Управо смо ушли у нову еру јавног превоза“, рекао је генерални директор Њемачке жељезнице Рихард Луц, улазећи у овај шатл којим се отвара прва линија јавног превоза с аутономним возилом.

Од 2018. године „Дојче Бан“, који је основао филијалу Јоки (Иоки) посвећену електронској мобилности и превозу будућности, намјерава да тестира свој комби у више њемачких градова, укључујући и Хамбург.

Оператори и компаније више америчких, азијских и европских градова, испитују велики потенцијал возила без возача за јавни превоз. Париз, Лион, Лас Вегас и Дубај већ имају таква возила али у мањим размјерама.

Ова аутономна возила која су и даље у фази развоја ускоро ће се укључити у модеран саобраћај, наводи агенција Франс прес, називајући их „Убером будућности“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *