Од дигиталног евра се очекује да штити приватност плаћања

Најновија студија Европске централне банке (ЕЦБ) показала је да грађани еврозоне очекује да коришћење будућег дигиталног евра буде сигурно и јефтино, али и да гарантује приватност плаћања.

петак, 16 априла, 2021 / 10:27

Истраживање које је спровела ЕЦБ показује да грађане највише брине могућност да при прелазу на електронске начине плаћања могу изгубити приватност у плаћањима, кључно обиљежје готовог новца.

Тако 43 одсто испитаника наводи да би дигитални евро требало да гарантује приватност, 18 одсто њих жели сигурност плаћања, а 11 одсто испитаника истиче могућност употребе дигиталног евра у цијелој еврозони. Девет одсто испитаника инсистира на избјегавању додатних трошкова као и могућности офлајн употребе (осам одсто испитаника), наводи ЕЦБ.

Половина испитаника подржава увођење максималног износа у дигиталним еврима којим би сваки грађанин смио да располаже односно увођење "плафона” чије би пробијање доводило до плаћања пенала.

Двије трећине испитаника сматра да би дигитални новац требало да буде понуђен преко посредника у приватном сектору и интегрисан у постојећи систем плаћања.

Четвртина испитаника жели да дигитални евро буде понуђен у облику "паметне картице” или апликације на телефону како би се могао користити за плаћања офлајн.

Иначе, Европска централна банка ради на креирању дигиталног евра као варијанте заједничке европске валуте која би требало да буде допуна новчаницама и кованицама, и која би могла успјешно да парира актуелним приватним криптовалутама, попут биткоина или Фејсбуковог Диема.

Дигитални евро требало би да функционише као директно потраживање онога који њиме располаже од ЕЦБ, што значи да би био сигурнији од рачуна у комерцијалној банци и дигиталног новчаника. Како се наводи, креирање дигиталног евра је тек у почетној фази и његово увођење може се очекивати тек за 4-5 година. На сличним пројектима раде и друге централне банке у свијету, а у том послу посебно је напредовала Кина.