Од данас и званично нема више: Жив је Дража, умро није

Први основни су ду Београду данас је прогласио мртвим команданта Југословенске краљевске војске у отаџбини Драгољуба Дражу Михаиловића, а као датум његове смрти одредио је 31. јул 1946. године. Пошто је утврдио све неопходне чињеница о смрти, суд је донио рјешење којим је он и званично проглашен мртвим, рекла је Танјугу портпарол суда Гордана Вуковић. […]

петак, октобар 5, 2012 / 14:18

Први основни су ду Београду данас је прогласио мртвим команданта Југословенске краљевске војске у отаџбини Драгољуба Дражу Михаиловића, а као датум његове смрти одредио је 31. јул 1946. године.

Пошто је утврдио све неопходне чињеница о смрти, суд је донио рјешење којим је он и званично проглашен мртвим, рекла је Танјугу портпарол суда Гордана Вуковић. То рјешење је било неопходно, јер без доказа о смрти, Виши суд у Београду не може да одлучи о захтјеву за Михаиловићеву рехабилитацију, односно да поништи пресуду од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт стријељањем, пошто нема званичних података о томе гдје је и кад погубљен и сахрањен.

Када то рјешење постане правоснажно чињеница смрти ће бити уписана и у матичну књигу умрлих. Процес за рехабилитацију Михаиловића пред Вишим судом у Београду наставља се 8. октобра.

Током поступка за рехабилитацију, који траје више од годину дана пред Вишим судом у Београду, ни предлагачи рехабилитације нити суд нису успјели да прибаве доказ о Михаиловићевој смрти од Безбедносно информативне агенције, Историјског архива и матичара општине Ивањица у којој је Михаиловић рођен.

Једини траг о Михајловићевој смрти, који су суду доставили предлагачи, био је извјештај листа „Борба” који је 18. јула 1946. објавио да је над Михаиловићем извршена смртна казна стријељањем дан раније.

Државна комисија за тајне гробнице стрељаних после Другог свјетског рата утврдила је да је Михајловић стрељан на Ади Циганлији 17. јула 1946. године, али је суд као датум његове смрти одредио 31. јули 1946. годинеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *