Од Билеће до Корита: Коме смета јак Миљан Алексић?

Захтјев за опозив начелника Билеће Миљана Алексића, затражило је 10 одборника скупштинске већине, коју чине странке окупљене око СДС.

понедељак, 27 фебруара, 2017 / 18:59

Алексић је најавио да сам неће дати оставку, јер је за њега на локалним изборима гласало 4.500 гласача, оцијенивши да нико није имао толику подршку. Додао је да уколико грађани буду гласали за његов опозив, он неће бити кандидат за начелника на изборима који би потом услиједили.

Занимљиво је да се у Херцеговини говори о томе да на Алексића стижу удари са више страна. Наиме, он не стоји добро ни са својим СНСД, у којима су водеће фигуре браћа Вуковић. Љубо је бивши предсједник скупштине општине, док је Чедо посланик у НСРС.

Алексић је био њихов избор као неко кога су жељели да контролишу, али им се он након реизбора почео супротстављати. Због тога је и у њиховом интересу да до Алексићевог опозива дође.

Према том сценарију, Вуковићи планирају да Алексића пусте низ воду на опозиву, а потом би се на изборима пуном снагом борили да побиједе и доведу неког конструктивнијег. При том би већи дио "прљавог посла" одрадили њихови политички противници који траже опозив.

Скупштина као у Кијеву

Билећка скупштинска већина има десет одборника из седам партија, док опозиција предвођена СНСД има девет одборника из пет партија. У локални парламент ушло је чак 11 партија (од 12 колико је учествовало на изборима).

Од конституисања нове власти у билећкој скупштини су стални проблеми, из сједнице у сједницу се мијењају предсједници СО, а засједања су обиљежена свађама, тучама, псовкама и пријетњама.

Већина која је против Алексића најавила је да ће, уколико опозив успије, кандидат за начелника бити из СДС. Раније је члан ове странке, Глигор Самарџић, постао предсједник скупштине, да би се са тог мјеста повукао, а за предсједника и потпредсједника изабрани су Срђан Роган (ПДП) и Дражен Дунђер (СРС Војислав Шешељ).