Од априла Музеј језика и писма у Тршићу

ЛОЗНИЦА – Музеј језика и писма у Тршићу, родном мјесту реформатора српског језика Вука Караџића, почеће да ради у априлу следеће године, најавила је данас директорка Центра за културу "Вук Караџић” у Лозници Дајана Ђедовић. Она је рекла да ће се та јединствена музејска поставка по садржају и намјени, налазити у простору некадашњег Музеја Доситеја […]

понедељак, 29 новембра, 2010 / 19:48

ЛОЗНИЦА – Музеј језика и писма у Тршићу, родном мјесту реформатора српског језика Вука Караџића, почеће да ради у априлу следеће године, најавила је данас директорка Центра за културу "Вук Караџић” у Лозници Дајана Ђедовић.

Она је рекла да ће се та јединствена музејска поставка по садржају и намјени, налазити у простору некадашњег Музеја Доситеја и два објекта поред њега.

Предвиђено је да адаптација простора буде урађена током јануара, потом његово опремање, а да отварање новог музеја, буде 23. априла на Свјетски дан књиге, када се завршава обиљежавање Године књиге и језика, казала је Ђедовићева.

Средства за адаптацију од милион динара обезбиједиће министарство културе, док ће опрему обезбиједити министарство за телекомуникације.

Музеј ће бити опремљен најсавременијом компјутерском техником, којом ће бити представљен развој језика и писма.

Посјетиоци ће моћи да опробају све познате технике писања и оставе тонске поруке, које ће бити интересантне за проучавање говорне културе.

О концепцији рада музеја, бринуће организациони одбор састављен првенствено од професора Филолошког факултета и представника Вукове задужбине из Београда.Оставите одговор