Очекивано ректални приступ дворских аналитичара из Београда

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да је исход избора у Републици Српској најбољи могући за народ и Српску која добија стабилну и снажно национално оријентисану власт, са добрим односима са Србијом и Русијом.
"Нема места за оспоравање избора и унутрашње поделе", рекао је Анђелковић за Срну.

понедељак, 8 октобра, 2018 / 19:21

Анђелковић

Са друге стране, он сматра да ће Федерација БиХ бити паралисана због избора "муслиманског представника као лажног хрватског представника" Жељка Комшића.

"То ће изазвати озбиљне поделе и блокаде у погледу формирања власти", истакао је Анђелковић.

Он је додао да ће Српска, која је сада изнутра стабилна, сигурна и нико не може да је угрози, бити фактор стабилности на нивоу БиХ јер ће једина имати функционалну власт, а биће битна и међународној заједници.

Прама његовим ријечима, Република Српска сада добија додатну тежину и геополитички подиже и тежину Србије, јер ће, како је појаснио, Србија бити заједно са Републиком Српском та која ће стабилизовати регион.

"Ово јесте велика победа српског народа", констатовао је Анђелковић.

Он је упозорио да ће бити покушаја опозиције, која "не може да схвати да је убједљиво поражена", да минира доминантну побједу снага обједињених око актуелног предсједника Републике Српске и новог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, као и да ће бити "мешетарења из страних центара моћи".

"Али, ово је толико убедљива победа Додика, његове странке и блока који он представља да је мали простор за такве манипулације. Српски народ је сада дефинитивно зрео и није допустио да га странци и недобронамерници из наших редова конфронтирају. Сва оспоравања ће остати претња празном пушком", закључио је Анђелковић.

Кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик освојио је 293.622 гласа или 54,06 одсто и води испред кандидат Савеза за побједу Младена Иванића, који је освојио 232.375 гласова или 42,79 одсто, најновији су подаци Централне изборне комисије БиХ након обрађених 84,33 одсто бирачких мјеста.

Кандидат СНСД-а Жељка Цвијановић за предсједника Републике Српске води са 234.912 или 47,67 одсто гласова испред кандидата Савеза за побједу Вукоте Говедарице, који је освојио 210.066 или 42,63 одсто гласова, подаци су Централне изборне комисије БиХ након обрађених 78,57 одсто бирачких мјеста.

Павић

Политички аналитичар Александар Павић оцијенио је да су Срби на општим изборима у БиХ поново показали зрелост и изабрали државотворну опцију Републике Српске упркос јаким притисцима са Запада.
Он је истакао да је изборни резултат добра вијест, јер је побиједио интерес Републике Српске и српског народа.

"Српски гласачи у БиХ су поново, по ко зна који пут још од деведесетих година, показали зрелост да изаберу државотворну опцију упркос врло јаким, честим и перфидним спољним, односно западним притисцима", рекао је Павић Срни.

Он је нагласио да је побиједила борба против централизације, за ближе везе и са Србијом и Русијом и отпор увлачењу БиХ у НАТО.

Павић оцјењује да је надолазећа политичка криза у Федерацији БиХ условљена побједом кандидата ДФ-а Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ, што само показује шта би задесило Републику Српску да је дозволила да јој Сарајево управља судбином на било која начин.

"Мајоризација хрватског народа побједом Комшића још је једно упозорење свима који су мислили да могу да граде успех у Републици Српској сарадњом са политичким снагама у Сарајеву, које се неће смирити док Српска не нестане и не буде обесмишљена", рекао је Павић.

Према његовим ријечима, Хрвати су окусили оно што су сами себи закували још када су направили антисрпску коалицију са муслиманима током рата и то им се сада обија о главу.

"То само показује да је потпуно исправна политика одупирање свакој сарадњи са Сарајевом, које покушава да уз помоћ својих западних савезника обисмисли Дејтонски споразум и Републику Српску", закључио је Павић.

Вулетић

Социолог Владимир Вулетић изјавио је поводом побједе кандидата СНСД-ДНС-СП Милорада Додика за српског члана Предсједништва БиХ да ће Додик наставити да води политику која обезбјеђује високи степен самосталности Републике Српске, што је Дејтонским споразумом предвиђено.
Вулетић је нагласио да је Додик јасно ставио до знања да ће њему важнији саговорник бити у Београду него у БиХ јер "очекује да ће у Предсједништву, оваквом какво је сада, имати мало саговорника".

"Треба имати у виду да је изборну победу Додик остварио, не директним утицајем из Србије, али позивајући се на то да жели најбоље односе са Србијом. Тако да су то бирачи препознали код њега, јер његова је политичка кампања била пре свега базирана на том чврстом односу са Србијом", рекао је Вулетић за РТС.

Он је оцијенио да су избори у БиХ показали оно што је у БиХ стара тема, а то је сукоб између, са једне стране, централизације БиХ коју покушавају да спроведу, прије свега, бошњачке странке и СДА, а са друге стране покушај Републике Српске да оствари оно што је Дејтоном загарантовано, а то је велики степен самосталности.

"Оно што је интересантно за ове изборе је промена односа снага у Председништву. На основу прелиминарних резултата видимо да ће, осим представника СДА, ту бити и /кандидат ДФ-а/ Жељко Комшић испред хрватског народа. Он је већ рекао да ће представљати све грађане и његова политичка биографија сведочи о томе да ће бити наклоњен више централистичком погледу на будућност БиХ", објаснио је Вулетић.

Он је указао да то за Додика као српског члана Предсједништва БиХ значи да ће вјероватно бити често у ситуацији да ће, на неки начин, бити надгласан у том тијелу чије су надлежности везане за спољну политику, што је осјетљива тема.

Вулетић је, међутим, указао да Додик може да блокира било коју одлуку Предсједништва ако буде имао подршку Народне скупштине Републике Српске.

Кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик освојио је 293.622 гласа или 54,06 одсто и води испред кандидат Савеза за побједу Младена Иванића, који је освојио 232.375 гласова или 42,79 одсто, подаци су које је Централна изборна комисија БиХ ибјавила јутрос након обрађених 84,33 одсто бирачких мјеста.

Лазански

Војнополитички аналитичар Мирослав Лазански оцијенио је да је побједа Милорада Додика за српског члана Предсједништва БиХ гаранција опстанка Републике Српске, а да је најважније то што више неће бити опречног односа Срба у Сарајеву и Бањалуци.
Лазански сматра да је "фантастичном побједом" Додика и снага око њега настављен континуитет стабилности Републике Српске.

"Више неће бити тога да Републику Српску у органима у БиХ представља неко ко је опозиција власти у Републици Српској. Те дихотомије више неће бити и та кохабитација је, на срећу, завршила", изјавио је Лазански Срни.

Он је истакао да ће Додик као српски члан Предсједништва БиХ и Жељка Цвијановић као предсједник Републике Српске наставити да воде Српску ка њеним даљим успјесима.

"То је јако битно за српски народ у Републици Српској. Победа председника Додика гаранција је опстанка Републике Српске", нагласио је Лазански.

Када је ријеч о побједи кандидата ДФ-а Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ, Лазански је рекао да ће Хрвати вјероватно бити огорчени и да већ сад неки пребројавају Комшићева крвна зрнца, али да је то проблем између Бошњака и Хрвата.

"Према томе, нека се они сада деверају између себе. Пошто је Комшић мултивекторски играч, снаћи ће се он. Мало једни, мало други и то је то", сматра Лазански.9 КОМЕНТАРА

 1. Alo..analiticari..pa ni rijeci o obojenoj revoluciji
  Mogli ste bar zakljuciti da je propala.
  Mogli ste je bar u jednoj recenici ponoviti, kad ste je toliko ponavljali ove godine.

  Jaci smo od Slobe, Sevarnadzea, Janukovica, Putina, Mubaraka i Asada… i to svi oni zajedno

  Ajde..OK..vecina nas na portalu smatra da ste korisni idioti svake vlasti..ne smeta nam to..smeta nam sto za pseudo-intelektualno mudrovanje uzimate javne pare Srpske.

  Da li se drugi komentatori slazu sa mnom. bez obzira na simpatiziranje pozicije ili opozicije?

  1. Не слажемо.

   То што револуције није било не значи да није била планирана.

   Двије основне ствари нису биле испуњене.
   Није било критичне масе и велика разлика у гласовима су довели до прицјене да се све стопира.

  2. Ma OK..Jasan mi je tvoj stav..Iznio si ga vise puta.. Necemo se sloziti nikada oko toga
   Ako mislis na protest u petak i na tu kriticnu masu, onda ti pajdo stvarno ne razumijes da se stvari u kreiranju obojenih revolucija ne mjere tako…. Ali, ajd, ti eto kazes da znas, da si rusio Slobu..znam samo jedno, U budimpesti nisi bio, nikome nisu trebali pametnjakovici iz Srpske..ako si duvao u pistaljku (u sta cisto sumnjam) ne znaci da si ti ista rusio…

   Ja sam zamolio za komentar o analiticarima koji su komentarisali izbore, a do izbora govorili o nakim revolucijama… Bojim se da se nismo razumjeli doktore Chimichu

 2. Који бре аналитичари? Шта они знају како народ у Републици Српској живи, шта се ради, како се ради, како су развластили Републику, каква је запосленост, кредитна задуженост, колико је младих отишло у последњих 10 година “трбухом за крухом’, какво је образовање, а посебно високо, културна дјелатност, индустријска производња, нове фабрике, обмане и лажи актуелног режима а богами и опозиције, систем јавног информисања, како је уведен систем демократског терора, итд, итд. и томе слично (али то не значи да ова садашња власт неће владати вјечно, кад зна и умије). “Пучина је стока једна грдна, добре душе док јој леђа пучу“ написао је највећи од свих Срба.

 3. „It ain’t over till the fat lady sings“
  И мислим да је стварно тако. Колико год се „велики баја“ „.урчио“ све је у рукама ДНС-а и Марка Павића. Тако ће г. Павић имати могућност да услови „бају“ за подршку у парламенту. Коштаће „бају“ та подршка „к’о св. Петра кајгана“ па ће морати много више дати него мјесто предсједника владе. Ово све под условом да ДНС и г. Павић играју на кратке стазе. У случају да мало боље размисле и да заиграју на дуге стазе могуће је да се окрену СзП-у? У том случају би се ствари могле развијати на слиједећи начин:
  ДНС добија премијера и солидан број министара а СзП зажмури на неке од њихових „несташних“ кадрова. Наравно , у подјели су битна министарства која би свакако желио СДС а прије свега мјесто министра полиције. Ово би се могло пренијети и на „заједничке органе“ укључујући и тамошња министарства. Шта се даље дешава? Додик остаје друг „члан предсједништва БиХ“ (не одриче се тога због имунитета) али потпуно везаних руку. Бисерка се помоћу „Н.С. Р. С.“ враћа у оквире који прописани за функцију „Предсједника Р. Српске“ (ми смо ипак парламентарна република са церемонијалним предсјенником) , парламент јој ограничава средства и она постаје потпуно невидљива. Веома брзо слиједи осипање СНСД-а и масовни прелазак у ДНС који постаје водећа странка у Р.С. , „Уједињена Српска“ се разједињује и нестаје а Ђокица и његове комуњарице се исто тако осипају. Велико је питање да ли би овакав сценарио СНСД у опште „преживио“ или би се распао на неколико фракција које би нестале или се утопиле у друге странке?
  Све зависи од ДНС-а којем је ово једина шанса коју могу искористити да се дистанцирају од Додика јер он , након што је осујетио „револуцију“ и масу страних шпијуна , може доћи на идеју да освоји Велику Британију пошто се показало да су им „специјалци“ тотално неспособни.

  1. Силне памети у тебе…

   Да сад Додик каже да је ДНС-ов премије, они се не би могли договорити кога да предложе. Радовића или Чубриловића.

   На то Додик и рачуна. Њему је уз социјалисте, Стевадићеве довољно неколико Чубриловићевих за просту већину, а да се она подебља ту су Обренови.

   Ако зафали ту су и исламизирана браћа, па Чавићеви, а богами и у ПДП-у има оних који намигују Додику.

   Тако да ти је анализа керов курац.

   Вукота је слушајући такве као ти и дошао у овакву ситуацију да га Васковић вода ко мечку на вашару.

  2. Распућин,погледај пројекцију скупштине 31 СНСД+ 6-7 СП+ 2-3 УС.Чуо сам да им је резерва Чавићева странка и чак Обрен,ако он и Мића не преузму странку.Власт ће формирати без ДНС-а ако они буду инсистирали на Радовићу.Колико сам чуо,Додик је страшно љут због Бањалуке,јер су сазнали да је Радовић наговарао чланство да гласа за Додика и Говедарицу,а Јанковић из Градишке,за Иванића и Говедарицу.Ако видиш резултате избора,видиш да је дио ДНС-а играо на 2 столице.Како ће то Павић испеглати,не знам?Павић ,Чубриловић и Малешевић су играли за коалицију,а „пројектовани“премијер,кога је иначе Додик „створио“није.Потребан им је само 1 глас до 42,тако да не вјерујем,да ће ДНС пуно таласати.

 4. „Serbinum“

  Наравно да ми је јасна та „математика“. Био сам врстан математичар , ишла ми је одлично и бинарна математика као и прорачунавање (и слагање) логичких кола. Овакву рачуницу (о којој Ви говорите) увели су овај КВ месар и „U“ДБА-шка екипа. Вјерујте да сам прилично равнодушан на ово што се догађа. Поријеклом сам (већ сам то објашњавао) са територије РСК а рођен и живио у великом граду у „Лијепој њиној“. Дуг сам одужио свом народу учешћем у рату а и доста прије (док су многи још пјевали „Од Вардара …“) и ником ништа више нисам дужан. Оно због чега коментаришем је нешто друго а то би било пристајање на овакву „математику“ и многе друге аномалије у размишљању и понашању. Просто није за вјеровати да се , након афере „два папка“ (послије их се још накотило) све то узима за нормално? По мени , нормално би било да такви „папци“ , након онога што су учинили , освану окачени за мошње на првој бандери. Да ли је ово радикално? Наравно да би се на то могло и тако гледати али , поставља се питање , да ли је нормално да неко намагарчи гомилу гласача (већином сиротиње) и да уновчи њихов глас? Прихватајући за нормално овакве ствари мјења се у потпуности наш „код“ као народа и претварамо се у нешто сасвим друго и рекао бих да је огромна већина , оних који ово прихватају , јако близу да постану , за прво вријеме екуменисти а убрзо и католици па самим тим и ‘рвати. То је једини логички слијед овога што се ради или бар ја то тако видим.

 5. Одмах да кажем да набијем на курац све иједног аналитичара из Србије који сере о Српској, не зато што доста од њиховог срања није тачно, него………

  Ето ми не знамо шта ради Бакир-син, не видимо да нас стратешки исцрпљују, жртвујући и свој народ двије деценије за идеју,, ми као не знамо да се овдје једино пита НАТО, да ће бити срања све док се тај гордијев чвор не размрси, да……..?

  Једноставо је, понављам, набијем на курац те аналитичаре који се мијешају за новац у дешавања у Српској, наравно то кажем као национално одговоран и добро упућен човјек у сва збивања, у кувања свих кухиња, од БиХ, регије, до свијета.

  Иначе, биће ово веома тешко вријеме, долази вријеме блокада у Федерацији, посљедично и неповољних ствари по Српску.

  Да ли има и какав сценарио за наводну обојену револуцију???????

  Ако је буде, почеће прво збијањем редова Хрвата у Мостару, па онда вјероватно контром у Тузли и Бихаћу, па Сарајеву, па онда покушај наставка у БЛ?

  Има елемената, то морам да одговорно кажем, нпр. знам да је темпирана бомба избор Комшића, знам да се вјероватно неће формирати нови Савјет министара дуго, дуго, можда до локалних избора?

  Претпостављам да ће се тада десити заједнички избори.

  Сигуран сам да ће се до тада исфорсирати многе ствари, ЗЛО НЕ СПАВА, све да би се то десило, знам да ће привреда трпити, знам да ће бити блокаде финасијских токова, ту ће наравно више најебати Српска, ем нам је слабија привреда, ем фундаметалистима ништа не значи да они губе, ако посљедично Српска губи, сценарио је потпуно јасан већ двије деценије и нажалост веома успјешан, знам…..

  Кажем, не знам да ли има у детаље разрађен сценарио, али да има намјере, има.

  Е пошто то знам, онда као разуман и конкретан човјек, знам да се мора адекватно одговорити и спремити на жестоке ударце, због тога ТВРДИМ да Додик мора подијелити одговорност, све да би ујединио подијељени народ, надам се побједи разума и саборности, не сујете и освете.

  П.С. Штета,сад нам више него икад требају људи од идеје, визије, супер национално одговорни и наравно, без ораха у џепу, све као одговор бремену времена.

  Да уђосмо у НСРС, сад би имао ОБРАЗА јавно, све са мојом платформом ПРВЕ ПРАВЕ ПОСЛЕРАТНЕ ОБНОВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и јасним програмом са роковима извршења изаћи пред новог предсједника Републике Српске и затражити мандат за формирање владе националног јединства.

  Сто посто сам сигаран да сам ја компромисно и авангардно рјешење, по више основа би то било добро.

  Прво због странаца, мене немају у шаху, друго, због великог повлачења бесповратних средстава из фондова, због зелених у ЕУ, толико би то било новца на годишњем нивоу, колико нам не би одобрио за четири године кредита ММФ, то сад ради Србија, треће, што би догодине буџет био за трећину већи под истим условима пословања као ове године, имам за то јасна рјешења и примјењива за два мјесеца, четврто, што би се збили редови, коначно успоставила ВЛАДАВИНА ПРАВА и функционисао систем по субординацији у изнуђеној обнови у наредне четири године,тако да нико не би могао искочити, пето, сви би полтичари и политичке партије били подједнако незадовољни, што их не би пред народом оправдало ако покушају да искоче из НАЦИОНАЛИХ ШИНА, значи, нема љутње код било кога кад се ради о стратешком раду, о политичком и програмском дјеловању као одговору бремену времена, све по питању сигурног ОПСТАНКА и равномјерног развоја Републике Српске, наравно, кроз давања приоритета тамо гдје смо са ресурсима богати, а са привредом најтањи, због чега нам народ масовно одлази, пријетећи да те регије изгубе већинско српско становништво?

  Запамтите шта сам вам данас написао, ако овако не буде,неће ваљати ништа, напротив, ТО ЋЕ БИТИ ДОКАЗ ДА НАС ВОДЕ ДИЛЕТАНТИ И ЛАЧНИ НАЦИОНАЛНО ОДГОВОРНИ ПОЛИТИЧАРИ, ово пишем као одговоран човјек, искусан привредник и доказани патриота.

  ЗЛО НАМ ЈЕ ПРЕД ВРАТИМА, КАКВА КУРЧЕВА КОАЛИЦИОНА ПОДЈЕЛА КОЛАЧА, КАКВА МАЛО ВЕЋА СКУПШТИНСКА ВЕЋИНА И ПОДЈЕЛА ПЛИЈЕНА, НАРАВНО, АКО ХОЋЕМО ДА НАС НЕ СЈЕБУ ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ НАЧИСТО?

  Видите моје фронталџије шта је национално одговорна политика, како се у најбољој намјери шаљу јасне поруке док има времена.

  Јасно ми је да ја не могу добити мандат за владу, само шаљем јасне поруке, али ако се државнички и национално одговорно промишља, овако мора бити, никако другачије, са Николом Лазаревићем, или неким другим ко може као патриота и као врстан организатор на челу владе одговорити бремену времена.