ОЦ Јахорина: Слиједи задужење од 16 милиона да се настави са улагањима

Олимпијски центар „Јахорина“ планира ове године да се задужи за 16 милиона марака, али и да настави распродају државне имовине на тој планини.

субота, 9 марта, 2019 / 11:22

У Средњорочном плану развоја ОЦ „Јахорина“ за период 2019 – 2021. година, који ће се наћи на дневном реду ванредне Скупштине акционара 22. марта, наводи се да је у плану продаја одређене имовине.

Подсјећамо, највећи државни хотел на Јахорини „Бистрица“ већ је продат компанији „Батагон Интернатионал“ за 5,9 милиона, а ове године у плану је и продаја друге имовине.

Према инвестиционом плану ОЦ „Јахорина“ планира ове године инвестиције од 33,4 милиона КМ.

Највреднија инвестиција је пројектовање и изградња Гондоле Јавор Партизан вриједности 16 милиона КМ, те пројектовање и изградња „моунтин костера“ са припадајућим објектом у вриједности 3,5 милиона КМ.

Планом за 2019. годину предвиђено је да се мања инвестициона улагања од 140.000 КМ реализују путем финансијског лизинга.

У оквиру Средњорочног плана финасијски расходи од 2019. године садрже кредитно задужење до 16 милиона КМ за приоритетна инвестициона улагања.

„ОЦ „Јахорина“ ће у складу са усвојеним планом наставити инвестициона финасирања из властитих средстава, кроз очекивано укњижење и продају локација, као и путем мањих субвенционисаних пројеката. Планиран је континуитет у стабилном пословању па ћемо у 2019. години радити на проналажењу повољног дугорочног финансијског задужења у износу од 16 милиона КМ“, навео је директор ОЦ „Јахорина“ Дејан Љевнаић у Средњорочном плану развоја.

ОЦ „Јахорина“ у прошлој години је забиљежила добит од 41.101 КМ. Ски центар је имао добит 1,35 милиона КМ, док је угоститељство завршило у минусу од 1,31 милион КМ.

Упосленост капацитета у сезони 2017/2018 остварена је за 131 дан и бројем скијаша од 184.416, што је за 50 одсто више од претходне сезоне.

У Олимпијском центру, поред домаћих и регионалних туриста, надају се и Кинезима, истичући да се у Кини 2022. године одржавају Олимпијске игре, а чији спортисти морају негђе да тренирају за тај догађај.

Послије Кине, нова потенцијална тржишта за Јахорину су земље у којима авиосабораћај игра главну улогу, а то су Турска, Мађарска, Румунија, Русија, Бугарска и Грчка.

„Морамо својом комплетном услугом коју ћемо понудити туристима из ових земаља омогућити да дођу авионом и да их од изласка из авиона преузмемо и обезбиједимо све потребне услуге и опрему за скијање. Прво шта треба ријешити на нивоу државе је јавни превоз од Сарајева до Јахорине“, наведено је у плану ОЦ „Јахорина“.5 КОМЕНТАРА

  1. Kratko i jasno,ne mozes.
   Nisi u opasnosti da se pocnes drogirati,prestar si za to.Nemas odgovarajuce prezime.Nisi ni podoban.

   A i ,brate.Zamisli dodzes i apliciras za taj kredit.Ljudi te fino prime(Srbi) i upitaju ;Kako se zoves?
   Ti velis:Mladen bin Laden.
   JBG,nemere.

  2. А нећу ни воћњак!
   Гледам јуче на Губеру (Сребреница) како све пропада.
   Неки лажни инвеститор са расним поријеклом и подобношћу започео нешто свашта и све остављено.
   Ваљда се чека нека нова донаторска конференција за Сребреницу.
   Контам са 16 милиона би се могао оживјети читав овај крај,отјерати паразити који су један богат и од Бога дан крај претворили у потпуно безнађе.
   Додуше нису само они криви,носиле су се и у Сарајево вреће пара.
   Ако неће ИРБ дати 16 милиона на 50000 добити, увјек на име могу проћи у ББИ.

  3. Е јеби га Млађене, ти конезнаш ко је лажни инвеститор са расним и подобним педигреом!? И који сто јии иза њега.

Коментариши