Обустављено суђење Шешељу

Суђење лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу по трећој оптужници за непоштовање суда прекинуто је данас у Хашком трибуналу из процедуралних разлога, а наставак је најављен за 18. јун, јавио је дописник Срне из Хага. Суђење је прекинуто јер је Шешељ одбио да га, као јединог свједока у овом предмету, испитује судско вијеће. Ранијом одлуком, […]

среда, 13 јуна, 2012 / 07:40

Суђење лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу по трећој оптужници за непоштовање суда прекинуто је данас у Хашком трибуналу из процедуралних разлога, а наставак је најављен за 18. јун, јавио је дописник Срне из Хага.

Суђење је прекинуто јер је Шешељ одбио да га, као јединог свједока у овом предмету, испитује судско вијеће. Ранијом одлуком, Шешељу је одобрено да га испитује његов правни савјетник Дејан Мировић, али се он није појавио у судници.

Шешељ је објаснио да му је секретар Трибунала одобрио посјету Мировића, али је истовремено обавијештен да Трибунал „није у могућности да покрије његове путне трошкове“.

Шешељ је такође инсистирао да у судници буде референт за предмет Немања Шаровић, о чему се у судници јутрос водила посебна расправа.

Док је вијеће тврдило да се ради „о тако једноставном процесу, да нема потребе да у њему ради и референт за предмет“, Шешељ је узвратио да „предмет није једноставан“.

„Ако је предмет једноставан, што га нисте пре годину дана завршили. Могли сте завршити и мени поштом послати одлуку“, рекао је Шешељ.

Шешељ је био изричит да се не одриче права да изводи доказе нити права да изведе завршну ријеч, али да без свог правног савјетника и менаџера за предмет није у стању да изведе ни одбрану нити завршну ријеч.

Заказујући наставак суђења за идући понедјељак, швајцарски судија СтеФан Tрексел поручио је да „основна правила поступка неће бити измијењена – Мировић је добродошао да дође и испита оптуженог, али никаква помоћ референта за предмет није оправдана“.

Шешељ је изјавио да „не постоје основане процесне претпоставке да се одржи суђење“, зато што је тражио изузеће судије О-Гон Квона. У вези са овим питањем, судија Tрексел је указао да је вијеће било наложило да Шешељ достави писани захтјев и образложење, док је оптужени тврдио да „нигдје не пише да је обавезан да захтјев поднесе и у писаној форми“.

Tрећи поступак за непоштовање суда покренут је против Шешеља због одбијања да са свог вебсајта уклони четири књиге чији је он аутор и шест повјерљивих поднесака у којима су објелодањене повјерљиве информације о заштићеним свједоцима.

На крају првог суђења за непоштовање суда, Шешељ је правоснажно осуђен на 15 месеци затвора, а на крају другог суђења, првостепено, на 18 мјесеци затвора.Оставите одговор