Обрен се обрео у градоначелничкој плати од 4.000 КМ

За плате четири добојска функционера, градоначелника Добоја, његовог замјеника, предсједника и потпредсједника Скупштине града, из буџетске касе мјесечно биће издвајано више од 15.000 КМ. Три и по просјечне радничке плате запослених у Градској управи примаће градоначелник Обрен Петровић и Есмин Махмутовић, предсједник Скупштине града, с тим да ће оне бити увећане за 50, односно 30 […]

уторак, 14 јануара, 2014 / 10:18

За плате четири добојска функционера, градоначелника Добоја, његовог замјеника, предсједника и потпредсједника Скупштине града, из буџетске касе мјесечно биће издвајано више од 15.000 КМ.

Три и по просјечне радничке плате запослених у Градској управи примаће градоначелник Обрен Петровић и Есмин Махмутовић, предсједник Скупштине града, с тим да ће оне бити увећане за 50, односно 30 одсто на основу још једног критеријума, који је нејасан и неким одборницима, а то је броја становника колико има град. Тај критеријум је наведен и у Закону о измјенама и допунама Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе. Пошто је просјечна плата радника у Административној служби око 800 КМ, градоначелник ће тако мјесечно на банковном рачуну по овој рачуници имати више од 4.000 КМ, а први човјек Скупштине више од 3.500.

Плате функционера коначно су познате јавности, јер су законски акти натјерали локалну власт да утврди начин обрачуна и распон њихових примања.

“Није то наша ни воља ни жеља, него једноставно наша обавеза да испоштујемо закон као виши правни акт”, изјавио је Махмутовић након што су недавно одборници са 24 гласа за и три уздржана усвојили Одлуку о утврђивању плата функционерима.

Примања Драгана Василића, замјеника градоначелника, и Николе Гаврића, потпредсједника Скупштине града, биће 75 одсто плате градоначелника, односно предсједника Скупштине, а биће увећана за 30, односно 20 одсто.

На основу тога Василићева плата ће бити за око 100 КМ мања од Петровићеве, а Гаврићева за око 200 КМ мања од Махмутовићеве.

Срђан Тодоровић, потпредсједник Клуба одборника СП – Листа за Добој (СБиХ, ХСС – НХИ), каже да “онај ко управља озбиљним системом, има озбиљну одговорност и треба да прима за то одговарајућу накнаду”.

“Нисам иначе поборник штедње на овим ставкама гдје се замазују очи, да ли је неко платио рачун у кафани, да ли је плата већа или мања за 100 КМ”, казао је Тодоровић.

Сања Вулић, одборник СНСД-а, констатовала је да је предсједник Скупштине довољно плаћен за посао који обавља.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *