Обрен Петровић: Народ Добоја је уз Турску

Градоначелник Добоја Обрен Петровић састао се у Травнику са представницима Заједнице општина турског свијета. "Од 1.јуна Турска уложила четири милиона КМ само за потребе јавне кухиње, чије услуге нико у Добоју није одбио", каже Петровић На Едукацијском факултету у Травнику данас је одржан први састанак начелника општина Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске које […]

петак, 10 априла, 2015 / 17:57

Градоначелник Добоја Обрен Петровић састао се у Травнику са представницима Заједнице општина турског свијета. "Од 1.јуна Турска уложила четири милиона КМ само за потребе јавне кухиње, чије услуге нико у Добоју није одбио", каже Петровић

На Едукацијском факултету у Травнику данас је одржан први састанак начелника општина Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске које су чланице Заједнице општина турског свијета, са представницима ове Уније из Турске у које се учланио и Добој, због чега су у овом граду одржани протести.

Градоначелник Добоја Обрен Петровић каже да је и поред протеста против чланства "народ Добоја уз Турску, јер је од 1. јуна прошле године Република Турска уложила четири милиона марака само за потребе јавне кухиње, чије услуге нико од грађана Добоја није одбио", пише Ал Џазира Балканс.

"Желим да се захвалим Унији турских општина и поручим им да ми из Босне и Херцеговине желимо добру сарадњу са њима, а оно што сам видио приликом саме посјете Турској је то да су они велики пријатељи наше државе. Наши одређени неспоразуми унутар државе не смију утицати на међународне односе.

Што се тиче града Добоја, Турска је увелико потпомогла обнову након катастрофалних поплава у мају прошле године. То је једна јака и савремена држава и ми морамо учинити све да Турска остане уз наш народ", рекао је Петровић.

Он је казао како је сигуран да велики број становника Добоја воли народ Турске и додао да се "не требамо обазирати на одређене појединце и групе".

"На протестима који су се одржали у нашем граду послана је једна ружна слика и жао ми је што се политика мијеша у све то, јер народ је тај који треба да одлучи", казао је градоначелник Добоја.

Петровић је, између осталог, рекао да ће се ускоро састати са турским амабасадором у БиХ и разговарати о протестима који су се десили прије мјесец дана у Добоју, када је близу три хиљаде људи изашло на улице против приступања града Добоја Заједници турских општина.

Данашњем састанку у Травнику присуствовала су 24 начелника општина из РС и ФБиХ.0 КОМЕНТАРА

 1. Kada je ovaj gradonačeenik poturčenjak Omer iz SDS-a, letos govorio kako je za jedinstvenu Bosnu u NATO savezu,a da ge Srpska ne zanima, olako se prešlo preko toga. Sad se iz ove prepsektive jasno vidi da ja Omer samo javno prvi kukurikao kuda će se generalno kretati politika ove bivše srpske stranke. Samo BiH, samo NATO, sve više Turska a Srpska se i ne izbegava spomenuti,a kamoli njeni interesi braniti. Jasna je logika politike SDS-a, juče petao Omer, a danas kilavi Mihić

 2. pleter, 11.04.2015. 14:47:01 [147199]

  „Samo BiH, samo NATO, sve više Turska a Srpska se i ne izbegava spomenuti,a kamoli njeni interesi braniti.”

  Када се нешто чује из СНСД-а, то је патриотска, реална политика. Када се исто чује из СДС-а, онда је то антисрпска политика…

  „Платформа за програмску сарадњу

  „Полазећи од заједничког става да је Босна и Херцеговина наша држава, и заједничког циља да нашу државу изградимо на принципима и стандардима слободног демократског свијета на темељима Оквирног мировног споразума, те као такву придружимо и учинимо равноправном чланицом заједнице европских држава

  „СДП БиХ, СНСД, СП, НХИ

  „усвајају први политички договор странака у БиХ на државном нивоу који није оптерећен усконационалним, ентитетским, регионалним и локалним интересима то јавности објављује ПЛАТФОРМУ ЗА ПРОГРАМСКУ САРАДЊУ

  „СДП БиХ, СНСД, СП и НХИ стоје на становишту, које проистиче из програмских опредјељења ових странака, да је потребно понудити нови концепт изградње и развоја БиХ као модеме, демократске државе по стандардима Европе и у уједињеној Европи.

  „У том смислу непрекидно ћемо радити на: успостављању јединственог економског простора у БиХ, реализацији темељите транзиције економског система, како би ови процеси резултирали нивоом, бруто друштвеног производа и стопе запослености које одговарају просјеку земаља чланица Европске заједнице.

  „СДП БиХ, СНСД, СП и НХИ процес изградње БиХ као модерне, демократске и економски просперитетне земље виде као једну од битних претпоставки на начелима владавине права.

  „ВАЊСКА ПОЛИТИКА И ЕВРО-АТЛАНТСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ

  „… Кључни чиниоци успоставе мира и изградње Босне и Херцеговине су: САД, ЕУ, земље и oргaнизaциje члaницe у Вијећу за имплементацију мира у БиХ, Савјет безбједности УН. Залагат ћемо се да темељ вањске политике БиХ буде усклађивање односа са свим оним чиниоцима у циљу демократске изградње БиХ.

  „Наше партије се залажу да односи Босне и Херцеговине са другим земљама, а посебно са комшијама и земљама области, леже на пуној равноправности и уважавању пуне државности БиХ. …

  „У склопу потпуног реализовања Споразума о стабилизацији и придруживању снажно ћемо подржати приступ БиХ Партнерству за мир и НАТО-у, кроз радикалну реформу постојећих војних и обавјештајних структура. Наш циљ је модерна, професионална војска, са заједничком командом и високим степеном парламентарне контроле.

  „… За СНСД — Милорад Додик

  „У Сарајеву 23.11. 2003.године”

  http://snsd.org/index.php/o-snsd-u/dokumenti/politicke-inicijative/119-programska-saradnja

  „ДЕКЛАРАЦИЈА о стратешким опредјељењима Републике Српске у систему одбране

  „На основу чланова 68. и 70. Устава Републике Српске, чланова 161. и 162. Пословника Народне скупштине Републике Српске, Народна скупштина Републике Српске на засједању одржаном дана 05.новембра 2003. године, доноси

  „Д Е К Л А Р А Ц И Ј У о стратешким опредјељењима Републике Српске у систему одбране

  „1. Демилитаризација: Стратешко опредјељење Републике Српске у области безбједности и одбране биће демилитаризација читаве Босне и Херцеговине. Ово подразумијева потпуно укидање војних капацитета који данас постоје у облику Војске Републике Српске и Војске Федерације БиХ до краја 2007.г. …

  „Додатне гаранције безбједности Босне и Херцеговине требају представљати пријем у Партнерство за мир средином 2004. године, као и захтјев за укључивање и укључивање Босне и Херцеговине у политичко чланство НАТО савеза.

  „3. Присуство страних војних снага у Босни и Херцеговини: Цијенећи досадашње позитивно искуство у присуству међународних стабилизацијских снага (СФОР) у Босни и Херцеговини, потребу међународних гаранција за безбједност, суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, али и да би као чланица Партнерства за мир и НАТО допринијела војним могућностима Партнерства и НАТО, Босна и Херцеговина ће, под повољним условима и на дужи временски период, понудити успостављање једне или више страних војних база на својој територији. …

  „4. Допринос Босне и Херцеговине међународном миру и безбједности: Босна и Херцеговина је свјесна неопходности испуњавања обавеза насталих на основу чланства у међународној заједници, као и потребе да активно доприноси међународном миру и безбједности. Ово се посебно односи на активну улогу коју Босна и Херцеговина треба да има у Уједињеним Нацијама, Партнерству за мир, НАТО, Организацији за европску безбједност и сарадњу, у процесу придруживања Европској Унији, у односу на безбједносне процесу у Југоисточној Европи, са свим обавезама које чланство подразумијева, уз специфичност да би Босна и Херцеговина била демилитаризована држава.

  „ПРЕДСЈЕДНИК
  „КЛУБА ПОСЛАНИКА СНСД

  „Крстан Симић”

  http://snsd.org/index.php/o-snsd-u/dokumenti/politicke-inicijative/118-deklaracija-strat-opredjeljenja

  „ЧЕТВРТИ САБОР СТРАНКЕ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА
  „БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА –
  „ЗАЈЕДНИЧКА ДРЖАВА НАРОДА И ГРАЂАНА

  „Босна и Херцеговина је у свом бићу саздана од различитости и то треба да буде богатство, а не извор страха и сукоба. Ту околност треба поштовати и разумном и одговорном политиком поставити брану политици раздора и нових ратова.

  „Нефункционалност и неефикасност су резултат постојања разарајућих ставова и праксе:

  „jедне – која БиХ третира као привремену творевину, као пуки провизориј и по којима треба само издржати до њене економске и политичке пропасти која би се завршила дисолуцијом, а потом присаједињењем једној и другој сусједној држави;

  „друге – која БиХ види као унитарну државу без ентитета и као демократију са превасходно или чак једино грађанску државу по принципу – један човјек, један глас.

  „Обjе варијанте су погубне и опасне за постојање и напредак Босне и Херцеговине.

  „СТРАНКА НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА сматра да је Босна и Херцеговина сувише важна и вриједна свим њеним људима, женама, а поготово дјеци и да нико нема право својатати себи право да је прави само на један начин. Босну и Херцеговину на принципима Општег оквирног споразума за мир у БиХ, могу градити само одговорне политичке опције које су спремне припаднике сва три народа суочити са истином о рату и злочинима, поштовати МИР и споразум о миру, људска права и слободе. СПРЕМНИ СМО ИЋИ И ДАЉЕ ОД ДЕЈТОН-ПАРИСКОГ МИРОВНОГ СПОРАЗУМА И НА ОСНОВУ ЗАЈЕДНИЧКИХ ИНТЕРЕСА И МЕЂУСОБНОГ ПОВЈЕРЕЊА ДОГРАЂИВАТИ НАДЛЕЖНОСТИ ЗАЈЕДНИЧКИХ ОРГАНА (моје наглашавање).

  „У Приједору, 16.06.2001. године”

  http://snsd.org/index.php/o-snsd-u/dokumenti/politicke-inicijative/112-bih-zajednicka-drzava

  Занимљиво је прелистати и остале политичке иницијативе СНСД-а још увијек доступне на њиховој страници – http://snsd.org/index.php/o-snsd-u/dokumenti/politicke-inicijative .

 3. I sad bih ja trebao biti idiot, pa da ovde branim tadašnju katastrofalnu nacionalnu politiku SNSD-a. Ta stranka me ne zanima, kao ni bilo koja druga stranka, To isto važi i za bilo koju politička personu ponaosob i apriori. Jedini moj interes je jačanje i razvoj Srpske, kao prvog državnog entiteta Srba na na ovim prostorima i jedinog garanta njihove slobode i opstanka. Idolpoklonstvo nije moj fah i svako ko radi u takvom interesu imaće moju podršku, zvao se on Dodik, Bosić ili nekim čudom Čavić i slični. Idući tom logikom jasno je svima zašto je sada na tapetu SDS,( to i ova vest gore potvrđuje) kao što to već sutra može postati premijerka Cvijanović, nakon ovog sastanka sa Novalićem.

  I na kraju,kojom to logikom nečija loša politika po Srpsku, u ovom slučaju ranijeg SNSD-a, može opravdati i poništiti takođe izuzetnu štetnu , ne više probosansku več sada i probošnjačku politiku SDS. Posebno stoga što je takva politika SNSD-a prošlost, a politika SDS ono što se trenutno sprovodi i čiji se štetoćinstvo tek definiše.

 4. Doboj je posebna priča među svim opštinama u Srpskoj. To je možda i više nego Banjaluka grad budžetlija a samo veliki broj izbjeglica donosi pobjedu SDSu. U Doboju nema realnog sektora. Baš kao što nema niti jedne zgrade koja je podignuta legalno. Građevinska mafija je beskrupuloznija od banjolučke a korupcija na svakom ćošku. Svi doktori i sve medicinske sestre otimaju pare. Do je grad najjeftinijih fakultetskih diploma u kome popovi podvode i drogiraju sebe i druge. Nema više ni prihoda iz Stanara.

  Kada decenijama vodiš takvu i nimalo domaćinsku politiku onda je normalno da prodaš vjeru za večeru.

 5. „Kada decenijama vodiš takvu i nimalo domaćinsku politiku onda je normalno da prodaš vjeru za večeru.“
  —————————————————————–

  Sreća je pa je politika i ekonomija u ostalim opštinama RS drugašija nego u Doboju.

  Nego Ex, baš me tvoj odgovor zanima – da li je saradnja sa italijanima naprimjer – prodaja vjere za večeru?

 6. Doboj je posebna priča po mnogo čemu. Nigdje nije tako crno.

  Koja je opština u Srpskoj postala dio italijanskog svijeta?

  Ono što Obren radi u Doboju nije saradnja. Saradnja podrazumijeva ravnopravnost, reciprocitet, partnerski odnos… U ovom slučaju toga nema – niti jedna opština iz Turske nije postala dio „srpskog svijeta“. Obren se prodao za funkcionisanje javne kuhinje. Klasično turčenje. Sramota.

 7. @ češnjak, 13.04.2015. 09:27:51

  Što ličnog rada, što robe, što finansija – sigurno par hiljada maraka. Stekao nove prijatelje u Doboju pa im idem po slavama i rođendanima. Ne vidim kakve to veze ima sa Obrenom i njegovim lošim vođenjem Doboja. Nikakve to veze nema.

  Doboj je samo primjer kako i zašto su se Srbi turčili… kako nekada, tako i sada.

  Sramota.

 8. Sramota je i glupost naša što smo na sva usta širili laži i paniku da pomoć ugroženima od poplava ne treba ići preko zvaničnih organa.

  Istovarao sam šlepere humanitarne pomoći iz Njemačke koji nisu vrijedili ni 1000 maraka a znam da je za organizovanje trebalo 20-30 puta više novca i rada. Ogroman je to nesrazmjer i bačen novac.

 9. Ex, u danima kada su desetine mojih sugrađana provodili dane i noći pomažući ljudima da se izvuku iz blata u Laktašima je Igokea pred punim tribinama igrala neku bezveznu utakmicu. Sada takvi srbende serendaju o turčenju kada gradonačelnik Doboja ode na rođendan ljudima koji su priskočili u pomoć.

  Nije ti turčenje kada Dodik sinu uvali milione za neki fiktivni voćnjak, ali je turčenje ako Obren traži sredstva za javnu kuhinju.

  Lako se gujcom nasloniti na Banja Luku pa palamuditi, Doboj je najlabilnija tačka Republike Srpske i ako mislite da neko tamo ne radi kako treba, dođite, zasučite rukave, ne za Dodika ni za Obrena nego za toliko objekata, korita i ljudi kojima treba pomoć.

  Bujrum, dajte markicu iz džepa ili šutite.

 10. @ češnjak, 13.04.2015. 12:43:22

  Pokušaj ulaska u Zajednicu opština turskog svijeta je pokušaj turčenja. Ne summnjam, Dobojlije će to lako riješiti. Borci, crkva, navijači… još malo i gotovo sa tom bezumnom idejom.

  Odakle ti ideja da je Doboj labilna tačka? Zašto psuješ? Da nećeš možda počeeti i da prijetiš? Da nisi možda pomislio da je Doboj tvoj?

 11. Trebalo bi se valjda znati šta su nadležnosti lokalnih zajednica, a šta su nadležnosti entitetskih organa.
  Šta je to Vlada RS učinila da bi pomogla stanovništvu Doboja? Apsolutno ništa! Fond solidarnosti je nastao otimačinom od plata zaposlenih ljudi. Dakle, pare iz tog fonda ne daje Vlada već građani RS. I na kraju, otkud te budalaštine da će neko promjeniti vjeru samo zato što će se učlaniti u neku asocijaciju ili udruženje. Da se dobojlije možda neće odseliti u Tursku? Obične gluposti kako bi se sva krivica za probleme u tom gradu svalila na Obrena i tamošnju lokalnu vlast koja je uzgred budi rečeno potpuno blokirana od strane entitetskih vlasti, sa više nego ograničenim budžetom… Sramota.

 12. ex,
  tužno je što ne poznaješ Ustav zemlje u kojoj živiš,
  tužno je što ti je draže dansko pivo iz Srbije nego proizvodi iz zemlje u kojoj živiš. U Doboju vlasnik Binga iz Federacije zapošljava više ljudi nego ti, u Doboju ja trošim više novca nego ti i tvoje pozivanje na borce, crkvu i navijače – jebote sve društvena krema i avangarda koji bi i danas vješali one koji kažu da je zemlja okrugla. Biće divno ako neke dobojske usijane glave na talasu ksenofobije koju prizivaš naprave neko sranje i natjeraju federacijski kapital da se povuče iz Doboja.

  Samo naprijed.

 13. Ta pitanja trebaš da postaviš Vladi RS i SNSD-u, a ne meni. Valjda Vlada RS treba da razmišlja čime će Doboj napuniti budžet. Što se tiče pozadine ubistva u Doboju, znam samo da je vlasnik građevinske firme koja je obrtala milione KM ušao hladnokrvno u kancelariju i izrešetao čovjeka. Oslobođen je bilo kakve odgovornosti zbog navodne neuračunjivosti. Neko bi se zapitao kako to da je bio neuračunljiv, a istovremeno je obavljao poslove direktora firme? Koliko se sjećam porodica ubijenog je na kraju balade morala da snosi i troškove sudskog postupka.
  Što se tiče Stanara jasno je da SNSD ne može da pobijedi u Doboju. Zato su i osnovali opštinu Stanari kako bi mogli da muzu sredstva, a Doboj blokadom dovedu u stanje potpune izolacije i gladi. To su ti ti koji se navodno more za RS, a u stvari čine sve protiv sopstvenog naroda, posebno onih koji ne misle kao oni.

 14. @ češnjak, 13.04.2015. 14:52:05

  Ako ti je tužno a ti tuguj i ne smaraj. Nisi državljanin Srpske i sa Dobojem si povezan tama koliko i ja sa Širokim Brijekom i Olovom. Bingo može komotno napustiti Srpsku – ne treba, smeta.

  Nije ovdje riječ o ksenofobiji. U pitanju je neoosmanizam i turska provokacija na koju se jadničak Obren primio. Dobojlije će tome stati u kraj. Krnjin, Ozren i Trebava spremiće valjan odgovor. Ne sumnjam.

  @ Malina

  Slabo ti obilaziš Doboj. Ne znaš ti tamošnje običaje. Sjećaš li se bar Stork piva? Kako i gdje završi ta priča?

 15. U Srbiji je prije neki dan turska firma otvorila novi tekstilni pogon i zaposlila nekoliko stotina radnika. Da li je i to Turska provokacija? Kad ćete vi iz SNSD-a shvatiti da mi moramo da sarađujemo sa svijetom, a ne da vodimo ratove s tim istim svijetom. Naravno, vama su potrebni konflikti jer ste na konfliktima i dobili vlast, a u takvim uslovima možete i daleko lakše pljačkati. Zato i izmišljate nepostojeće međuetničke konflikte.

  I ne pričaj mi o Doboju, jer slučajeva kao što je Doboj ima širom ove RS. To što si ti bio dva-tri puta u Doboju očito ne znači ništa jer nisi shvatio suštinske probleme s kojima se suočava ne samo stanovništvo Doboja već i čitave RS.

  I na kraju, ne sjećam se Stork piva jer pijem isključivo Nektar pivo.

 16. @ češnjak, 14.04.2015. 07:24:33

  Obojica znamo da radnici u Bingu baš ništa ne proizvode već izvlače pare iz Doboja na najlošiju i najjeftiniju kinesku robu. Taj maloprodajni lanac ništa novo donio nije. Niti jedno novo radno mjesto nije otvoreno već su samo zatvorena neka druga radna mjesta u maloprodaji. Na 50 metara od dobojskog Binga imaš primjer. Da nema Binga došao bi neki drugi trgovac – Frukta trejd ili Košuta.

 17. Ex,
  pa neki dan ti govoriš da se broji krajnja potrošnja, sve što se kupi u Bingu, pa makar i kinesko, ubraja se u procente RS kod raspodjele PDV-a.
  Danas Predsjednica skupštine Srbije boravi u Turskoj, a ti pozivaš Trebavu i Ozren da se pobune protiv saradnje sa Turcima.
  Dobro znaš da naprimjer ljude u zgradu željeznica u Doboju nije natrpao Ozren, nego Dodik, ali ne pozivaš Krnjin da to razbuca, ne kažeš da bi borci, navijači i crkva trebali trebali pitati Dodikovog malog šta radi u agresorskoj Italiji iz koje je bacan osiromašeni uranij po Srbiji i Republici Srpskoj, ali ih prizivaš kada treba napasti one na koje napucava i Dodik.

  Stvarno si neutralan.

 18. @ češnjak, 14.04.2015. 08:25:04

  Naravno da ono što se kupi u dobojskom Bingu ide u koeficijent Srpske prilikom raspodjele PDVa. To ne znači da je Bingo Bogomdan investitor i neki veliki stvaralac nove vrijednosti. Nije. Bingo je tajkunska priča, firma ograničenog roka trajanja. Isti posao jednako dobro obavljaju Frukta Trejd ili Košuta. Ako misliš da Bingo dobojlijama jedini nudi konzumna jaja i kineski bofl – varaš se. Ako misliš da Košuta jednako dobro ne popunjava onaj koeficijent raspodjele – varaš se.

  Ne pozivam ja nikoga. Ukazujem na proste činjenice. Dobojlije su duboko i sa mnogo razloga razočarane Obrenovom politikom. Kulminacija je sa turskim svijetom. Taj narod nije turski svijet i onaj ko ih tamo trpa snosiće posljedice svoje politike. Izgubiće vlast.

  Ovo nije stranačko pitanje. Lična Obrenova ujdurma i sukob sa razočaranim narodom.

Оставите одговор