Обновљено пола Хиландара

Осам година послије великог пожара у Хиландару, радови на обнови изгорјелог дијела задужбине скоро су преполовљени – реконструкција Великог конака до краја године биће завршена, а управо је почела обнова улазног комплекса. "Велики конак је објекат са којим се боримо већ три године. Радови на завршном делу Великог конака и почетни радови на улазном комплексу […]

недеља, 29 јула, 2012 / 12:20

Осам година послије великог пожара у Хиландару, радови на обнови изгорјелог дијела задужбине скоро су преполовљени – реконструкција Великог конака до краја године биће завршена, а управо је почела обнова улазног комплекса.

"Велики конак је објекат са којим се боримо већ три године. Радови на завршном делу Великог конака и почетни радови на улазном комплексу морају да се изводе истовремено, јер су то конструктивно повезани објекти", објаснио је директор Задужбине Хиландара Миливој Ранђић.

Хиландарска арсана, како на Светој гори зову манастирско пристаниште, ускоро ће бити обновљена, пишу "Вечерње новости".

Игуман Методије рекао је да је задужбина добила још један важан објекат – велики противпожарни резервоар. Стари резервоар на брду изнад манастира имао је функцију резервоара за санитарну воду и за противпожарну заштиту.

"Они који се сећају како је изгледао Хиландар пре пожара, у обновљеном препознају оно што су виђали када су раније долазили у посету. Многи су нам потврдили да им се чини као да пожара није ни било“, рекао је Методије.

У Хиландару тренутно има 50 монаха и искушеника, а, према Методијевим ријечима, у протеклих неколико деценија их није било више.

У току је и дигитализација манастирске ризнице, којом ће културно насљеђе Хиландара бити сачувано у електронској форми и тако постати трајно доступно јавности. У бази података биће више од 1.000 икона, 507 рукописних повеља и велики број других драгоцјености, захваљујући донацији "Телекома".