Обљетница развезивања застава: Херцег Босна и њене тековине

Хрвати у БиХ прогласили су 3. јула 1992. године Хрватску Републику Херцег-Босну, која је укинута потписивањем Вашингтонског споразума, односно стварањем муслиманско-хрватске федерације данас познате као Ефбих (ФБиХ).

субота, 3 јула, 2021 / 00:04

За главни град Херцег-Босне проглашен је Мостар.

Хрватска Република Херцег-Босна, замишљена и на папиру конституисана још у октобру 1991. године, важила је за "политичку, културну, економску и територијалну цјелину".

Иако су самопроглашене границе Херцег-Босне обухватале знатно већи простор, она је де факто постојала само на територији која је била под контролом Хрватског вијећа одбране.

На територији Херцег-Босне, тј. на територији која је била под контролом ХВО-а, примјењивани су важећи прописи Херцег-Босне, као и прописи оредсратне БиХ који нису у супротности са прописима Херцег-Босне.

Херцег-Босна је била један од разлога међусобног рата Хрвата и муслимана деведесетих година који је захватио и средњу Босну.

И данас велики дио хрватских политичких представника гледа на Хецег-Босну као на крајњи циљ и најбољу националну заштиту БиХ Хрвата, а "струкирана шаховница" као што је на насловној фотографији и данас виси у већини градова под неподијељеном контролом Хрвата у Ефбиху.