Обиљежено 19 година од масакра у Добровољачкој

Прислуживањем свијећа и полагањем бијелих ружа на почетку бивше Добровољачке улице у Сарајеву данас је обиљежено 19 година од убиства 42 припадника некадашње ЈНА које су починили припадници тзв. Армије РБиХ, Територијалне одбране РБиХ и муслиманских паравојних јединица. Скуп је протекао без инцидената, а полиција Сарајевског кантона ни ове године није дозволила пролазак трочлане српске […]

уторак, 3 маја, 2011 / 12:38

Прислуживањем свијећа и полагањем бијелих ружа на почетку бивше Добровољачке улице у Сарајеву данас је обиљежено 19 година од убиства 42 припадника некадашње ЈНА које су починили припадници тзв. Армије РБиХ, Територијалне одбране РБиХ и муслиманских паравојних јединица.

Скуп је протекао без инцидената, а полиција Сарајевског кантона ни ове године није дозволила пролазак трочлане српске делегације на само мјесто злочина у Добровољачкој улици, што је објаснила безбједносним разлозима, јавља извјештач Срне.

Обиљежавању 19 година од злочина над војницима ЈНА у федералном Сарајеву данас је присуствовало више од 100 људи, међу којима су били чланова породица жртава и представника власти Републике Српске, а догађај су пратили многобројни новинари.

За разлику од прошле године, у Сарајеву није било окупљања припадника Зелених беретки. Скуп су обезбјеђивале јаке полицијске снаге.

Три аутобуса која су дошла из Источног Сарајева зауставила су се испред зграде Факултета политичких наука у федералном Сарајеву, одакле су учесници са запаљеним свијећама и бијелим ружама пјешке дошли до некадашње Добровољачке улице, која сада носи назив Хамдије Крешевљаковића.

Обиљежавање страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици биће настављено служењем парастоса у Спомен-цркви на Миљевићима, у Источном Сарајеву.

У злочину у Добровољачкој улици убијена су 42 војника тадашње ЈНА, рањена су 73 војника, а 215 их је заробљено. Страдало је десет официра, 28 војника и четири цивила, а по националном саставу 32 Србина, шест Хрвата и четири Бошњака.