Обиљежена годишњица оснивања Друге семберске бригаде ВРС

Полагањем вијенаца испред споменика палим борцима Војске Републике Српске на централном градском тргу, Градска борачка организација Бијељина обиљежила је двадест и девету годишњицу оснивања Друге семберске бригаде ВРС. Свечаности су присуствовали ветерани Војске Републике Српске, породице палих бораца, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и други грађани.

недеља, 6 јуна, 2021 / 19:40

– Друга семберска бригада је формирана од припадника тадашње Територијалне одбране Општине Бијељина, који су се у том тренутку већ налазили на линији одбране Републике Српске. Зона одговорности ове бригаде је била на подручју Брчког, а њени припадници су успјешно извршавали ратне задатке и на другим мјестима, попут Мајевице, Илијаша и Крајине. Бригада је имала око двије хиљаде припадника, од којих је око 150 погинуло у одбрани Републике Српске, а за своје ратне заслуге одликована је Орденом Немањића – подсјетио је предсједник Градске борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић наглашава да је Семберија поносна на својих 18 ратних јединица, састављених од бораца рођених у нашој равници и бораца који су били принуђени да овдје пронађу нови дом.

– Обиљежавајући овакве датуме чувамо успомену на нашу прошлост и борце који су своје животе уградили у темеље Републике Српске, тако показујемо и одлучност да је у миру сачувамо и развијамо. Градска управа ће учинити све да обезбиједи бољи статус за породице палих бораца и ветеране Војске Републике Српске, јер је то наша дужност према онима који су дали највеће жртве за опстанак и слободу нашег народа – истакао је градоначелник Петровић.