Обиљежена годишњица Церске битке

Полагањем вијенаца на споменик српским јунацима и одавањем државних и војних почасти у селу Текериш код Лознице, обележена je 98. годишњица Церске битке, вођене у Првом светском рату. Вијенце су положили представници Министарства одбране, Министарства рада и социјалне политике, Генералштаба Војске Србије, амбасада, Чешке и Словачке, градова Лознице и Шапца, као и невладиних организација опредјељених […]

недеља, 19 августа, 2012 / 18:14

Полагањем вијенаца на споменик српским јунацима и одавањем државних и војних почасти у селу Текериш код Лознице, обележена je 98. годишњица Церске битке, вођене у Првом светском рату.

Вијенце су положили представници Министарства одбране, Министарства рада и социјалне политике, Генералштаба Војске Србије, амбасада, Чешке и Словачке, градова Лознице и Шапца, као и невладиних организација опредјељених за његовање традиција ослободилачких ратова Србије.

Церска битка, која се водила у августу 1914. године, једна је од најзначајнијих и највећих побједа српске војске у Првом свјетском рату.

Почела је 12. августа 1914. године, а завршена је повлачењем аустроугарских снага у ноћи између 19. и 20. августа.

Српске снаге су током битке изгубиле више од 16.000 војника, док је аустроугарска војска претрпила губитак 25.000 војника. Због заслуга у командовању том битком, командант Друге српске армије Степа Степановић унапређен је у чин војводе.0 КОМЕНТАРА

Коментариши