Oбиљежена 19. годишњица страдања Срба у Кравици

У селу Кравица код Братунца данас је обиљежена 19.годишњица од страдања 158 цивила и војника овог села од којих је 49 убијено на Божић 1993.године. Село је спаљено, 80 мјештана је рањено, а преживјели правду још чекају. "На најзначајније српске празнике Петровдан , Митровдан, Никољдан , Божић убијено је преко 1500 Срба махом жена , […]

четвртак, 5 јануара, 2012 / 14:55

У селу Кравица код Братунца данас је обиљежена 19.годишњица од страдања 158 цивила и војника овог села од којих је 49 убијено на Божић 1993.године. Село је спаљено, 80 мјештана је рањено, а преживјели правду још чекају.

"На најзначајније српске празнике Петровдан , Митровдан, Никољдан , Божић убијено је преко 1500 Срба махом жена , дјеце и стараца. Неки из међународне заједнице покушавају да нам забране обиљежавање овог датума и неких других датума", каже Велимир Дуњић, предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова.
Кравица је данас пуста, Све је мање дјеце и омладине. У посљедњем рату, протјерано је више од 1000 мјештана.

Парастос погинулим борцима и цивилима на Божић 1993. године као и за свих 3267 убијених Срба регије Бирач служен је у цркви Светих апостола Петра и Павла. Представници Владе РС, општине Братунац и борачких организација положили су вјенце на централном спомен обиљежју.

Породице погинулих, преживјели мјештани и пријатељи огорчени су на правосудне органе БиХ, што, како су истакли, велики број злочинаца данас слободно шета Сребреницом.0 КОМЕНТАРА