Обављен жријеб за позиције на листићу, независни на врху

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ обавила је у Сарајеву јавно извлачење – жријебање за утврђивање редослиједа политичких субјеката на гласачким листићима за предстојеће локалне изборе. Предсједник ЦИК-а БиХ Бранко Петрић рекао је да је овјерена кандидатура укупно 30.621 кандидата који се налазе на 2.495 кандидатских листа. Петрић је навео да се жријебало укупно 383 политичка […]

уторак, 24 јула, 2012 / 16:52

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ обавила је у Сарајеву јавно извлачење – жријебање за утврђивање редослиједа политичких субјеката на гласачким листићима за предстојеће локалне изборе.

Предсједник ЦИК-а БиХ Бранко Петрић рекао је да је овјерена кандидатура укупно 30.621 кандидата који се налазе на 2.495 кандидатских листа.

Петрић је навео да се жријебало укупно 383 политичка субјекта, од чега су 84 политичке странке, овјерено је 59 коалиција, 224 независна кандидата, као и 16 листа на којима је укупно 106 независних кандидата.

„Ово је изузетно велики број кандидата, а биће изабрана приближно десетина од овог броја“, рекао је он и додао да је ово до сада највећи број овјерених политичких субјеката.

Петрић је навео да је данас посљедњи дан за пријаву бирача за гласање путем поште или у дипломатско-контуларним представништвима у иностранству. Стигло је око 27.000 пошиљки, а у току дана се очекује још један број и то је на нивоу свих досадашњих избора око 30.000 пошиљки.

Према његовим ријечима, жријебање је било транспарентно и он не очекује никакве приговоре.

Жријебањем су међу првима извучени независни кандидати, док је СДП БиХ на шестом мјесту, што значи да ће у појединим општинама бити први на кандидатским листама.

На 16. мјесту данашњег јавног извлачења је Српска радикална странка „Др Војислав Шешељ“, коалиција СНСД – СДС на двадесетом, а СНСД-Социјалистичка партија на 22. мјесту. СДА је на 50. мјесту, СНСД на 87., а ХДЗ БиХ на 106. мјесту.

На 186. мјесту је Српска радикална странка РС, на 242. Савез за бољу будућност, на 281. ПДП, док је СДС извучен међу посљедњим политичким субјектима.