Обамина админстрација поништила пресуду против Епла

Администрација америчког предсједника Барака Обаме поништила је забрану која је била уведена компанији Епл на продају неких модела ајпеда и ајфона. У јуну ове године Америчка трговинска комисија је забранила продају неких старијих модела ајфона и ајпеда због тога, што је по њеном мишљењу, Епл повриједио патент ривалске компаније Самсунг. Представник за трговину америчког представника […]

понедељак, 5 августа, 2013 / 07:39

Администрација америчког предсједника Барака Обаме поништила је забрану која је била уведена компанији Епл на продају неких модела ајпеда и ајфона.

У јуну ове године Америчка трговинска комисија је забранила продају неких старијих модела ајфона и ајпеда због тога, што је по њеном мишљењу, Епл повриједио патент ривалске компаније Самсунг.

Представник за трговину америчког представника је саопштио да је на ову одлуку стављен вето "због тога што би таква одлука могла да наруши конкурентне услове у америчкој економији".

Овакав вето је релативно ретка појава, али није изненадио добре познаваоце прилика који су, када је донијета одлука о кажњавању Епла, указивали на могућност да Обамина администрација поништи ову одлуку.

Предмет спора су били патенти за 3Г бежичну технологију и могућности да се њима остварује неколико сервиса у исто вријеме, а комисија је тада наредила обустављање продаје и дистрибуцију модела ајфон 4, ајфон 3, ајфон 3ГС, као и уређаја ајпед 3Г и ајпед 2 3Г кроз мрежу највећег америчког телекомуникационог оператера АТ&Т.

Такви патенти се дефинишу као "стандардни есенцијални патенти" што значи да покривају технологију која се прихвата као индустријски и професионални стандард.

Забрана комисије је била предмет проучавања америчке администрације, за коју су имали период од 60 дана, а одлука да се на њу стави вето објашњена је "забринутошћу због употребе основних патената у спору."

Епл је поздравио ову одлуку администрације америчког предсједника називајући је "подршком иновацијама" и додао да је "Самсунг погријешио што је покушао да на овај начин злоупотребљава овај систем патената".

Епл и Самсунг већ извјесно време воде прави мали патентни рат. Прошле године суд је одлучио са Самсунг плати Еплу милијарду долара због повреде права патената, али је износ касније смањен на 598.9 милиона.