Обама: Викиликс је за жаљење

ВАШИНГТОН – Амерички предсjедник Барак Обама рекао је лидерима Турске и Мексика, Реџепу Тајипу Ердогану и Фелипеу Калдерону, да је дjеловање веб сајта „Викиликс” за жаљење. Обама, премијер Турске и предсjедник Мексика сложили су се, у одвојеним телефонским разговорима, да односи Вашингтона и Анкаре, односно Вашингтона и Сјудад де Мексика, нису угрожени објављивањем тајних депеша […]

недеља, децембар 12, 2010 / 13:19

ВАШИНГТОН – Амерички предсjедник Барак Обама рекао је лидерима Турске и Мексика, Реџепу Тајипу Ердогану и Фелипеу Калдерону, да је дjеловање веб сајта „Викиликс” за жаљење.

Обама, премијер Турске и предсjедник Мексика сложили су се, у одвојеним телефонским разговорима, да односи Вашингтона и Анкаре, односно Вашингтона и Сјудад де Мексика, нису угрожени објављивањем тајних депеша Стејт департмента на „Викиликсу”, саопштила је синоћ Бијела кућа.

САД страхују да би објављивање више од 250.000 тајних докумената који садрже преписку америчких дипломатских представништава широм свијета и централе у Вашигтону могло да угрози односе са савезницима, пренио је Ројтерс.

Према објављеним депешама, америчке дипломате су, у извјештајима о Турској, изразиле сумњу у поузданост те чланице НАТО и оцијениле да је руководство у Анкари подијељено.

Обама и Ердоган су разговарали о „значају америчко- турског партнерства и потврдили да су опредијељени за сарадњу у читавој лепези области”, наведено је у саопштењу Бијеле куће.

„Предсједник (Обама) је изразио жаљење због мизерног дјеловања ‘Викиликса’, а двојица лидера су се сложила да то неће утицати нити ометати тијесну сарадњу САД и Турске”, пише у саопштењу.

Обама је сличан разговор водио и с Калдероном.

„Предсједници су указали на значај америчко- мексичког партнерства у мноштву области”, навела је Бела кућа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *