Обама поново осваја масе

ВАШИНГТОН – Рејтинг америчког предсједника Барака Обаме се у фебруару поново поправио, што потврђује повећани оптимизам Американаца када се ради о економији и будућности њихове земље, показује данас објављена анкета.  Према резултатима истраживања, које је за Ројтерс почетком марта спровела компанија Ипсос, 51 одсто Американаца одобрава начин на који Обама обавља свој посао, а 46 […]

среда, март 9, 2011 / 19:54

ВАШИНГТОН – Рејтинг америчког предсједника Барака Обаме се у фебруару поново поправио, што потврђује повећани оптимизам Американаца када се ради о економији и будућности њихове земље, показује данас објављена анкета.

 Према резултатима истраживања, које је за Ројтерс почетком марта спровела компанија Ипсос, 51 одсто Американаца одобрава начин на који Обама обавља свој посао, а 46 одсто има о томе негативно мишљење.

У јануару су бројке биле незнатно другачије, 50 одсто за и 47 против Обаме, и та разлика је у оквиру такозване статистичке грешке, али показује тренд пораста подршке предсједнику, чији је рејтинг у октобру прошле године био на најнижој тачки са само 37 процената задовољних.

Истраживање је спроведено у вријеме док привреда САД показује знаке опоравка, а лоши резултати Обамине Демократске странке на новембарским изборима полако падају у заборав.

Стопа незапослености, на шта се већ дуже гледа као на један од главних проблема САД, у фебруару је смањена на 8,9 одсто, у односу на јануарских 9 одсто, децембарских 9,4 и новембарских готово 10 процената. Фебруарске бројке су најниже у протекле двије године.

Мрља новембарских избора је што се Обаме тиче све блеђа, а показују се знаци опоравка привреде, изјавила је представник Ипсоса Џулија Кларк.

Истраживање је открило да Американци имају и нешто више повјерења у опоравак привреде. Иако већина анкетираних од 57 одсто сматра да се земља креће у погрешном правцу, та бројка песимиста је у односу на јануарску мања за два одсто, за колико се са 36, на 38 проценат повећао број оних који мисле да је САД на правом путу.

Што више људи буде позитивно гледало на стање економије, то боље по Обаму, каже Кларкова. Она сматра да Обама, чија кампања за предсједничке изборе 2012. године би и званично могла да започне већ наредних мјесеци, треба само да одржи тренд побољшања у економији и да сачека да се његов рејтинг поправи на више од 50 одсто.

Истраживање је спроведено од 4. до 7. марта, на узорку од 1.112 одраслих особа.0 КОМЕНТАРА

  1. Слажем се. У САД предсједнике смјењују ради убијања монотоније на политичкој писти; следећа ће бити згодна црнкиња, па Кинез, али машина која покреће њихов систем ће увијек бити непознаница.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *