Обама наставља са дипломатским напорима у вези Сирије, војска спремна

Амерички предсједник Барак Обама рекао је да ће наставити са дипломатским напорима за уклањање сиријског хемијског наоружања, али је војсци наредио да буде у стању да реагује уколико те мјере не успију. У телевизијском обраћању Обама је рекао да је од Конгреса затражио да одгоди гласање за одобрење употребе силе. Он је нагласио да се […]

среда, 11 септембра, 2013 / 09:20

Амерички предсједник Барак Обама рекао је да ће наставити са дипломатским напорима за уклањање сиријског хемијског наоружања, али је војсци наредио да буде у стању да реагује уколико те мјере не успију.

У телевизијском обраћању Обама је рекао да је од Конгреса затражио да одгоди гласање за одобрење употребе силе.

Он је нагласио да се његова администрација дуго противила позивима за војну акцију у Сирији, јер није вјеровао да се на тај начин може ријешити грађански рат.

Према његовим ријечима, мишљење је промијенио након хемијског напада у предграђима Дамаска 21. августа.

Сиријска влада негира да је одговорна за напад и окривљује побуњенике, који покушавају да са власти уклоне режим предсједника Башара ал Асада.

Обама је истакао да су САД знале да је Асадов режим одговоран за нападе.

"Знали смо да се Асадово особље за хемијско ратовање припремало за напад недалеко од области у којој припремају нервни гас сарин. Подијелили су маске војницима и онда су испалили ракете из области под контролом режима на 11 насеља која су покушавали да очисте од опозиционих снага", рекао је Обама.

Шеф Бијеле куће је додао да сличан напад није само кршење међународног закона већ да и представља опасност по националну безбједност САД.

Британски Би-Би-Си оцјењује да је Обамин говор био јасан, али да му је у потпуности недостајала страст и нови аргументи.

Британија, САД и Француска у УН траже одређивање временског рока и посљедице уколико Сирија не успије да испоштује евентуалну резолуцију. Вашингтон је упозорио да "неће бити заваран тактиком одуговлачења".

Русија је саопштила да је неприхватљива било која резолуција у којој ће за хемијски напад бити окривљен сиријски режим.

Извори из британске владе рекли су "Би-Би-Сију" да се још усаглашава текст заједничке резолуције САД, Француске и Британије о сиријском хемијском наоружању.