Обама – Меркел: Економија преко жице

Амерички предсједник Барак Обама и њемачка канцеларка Ангела Меркел сложили су се у телефонском разговору да је потребна "заједничка акција” за подстицање свјетског привредног раста, саопштила је Бијела кућа. „Два лидера су се сложила о значају заједничке акције, укључујући акцију кроз Г20 (групу најразвијенијих земаља) да би се суочило са садашњим економским изазовима и подстакао […]

недеља, 28 августа, 2011 / 09:09

Амерички предсједник Барак Обама и њемачка канцеларка Ангела Меркел сложили су се у телефонском разговору да је потребна "заједничка акција” за подстицање свјетског привредног раста, саопштила је Бијела кућа.

„Два лидера су се сложила о значају заједничке акције, укључујући акцију кроз Г20 (групу најразвијенијих земаља) да би се суочило са садашњим економским изазовима и подстакао раст свјетске привреде и отварање радних мјеста”, наводи се у саопштењу Бијеле куће.

Није наведено шта су конкретно Обама и Меркел предложили.

Обама треба у септембру да објави мјере за подстицање запослења и смањење буџетског дефицита у САД.

Како наводи агенција Франс прес, Сједињене Државе страхују такође да ће криза у евро зони погодити и свјетски раст и утицати на опоравак америчке привреде.

Предсједник америчке централне банке Бен Бернанке јуче је рекао да је „финансијска криза кочила и наставља да кочи опоравак”, како у САД тако и у Европи.

Обама и Меркел такође су се сложили да наставе да раде заједно на декларацији Квартета за Блиски исток, што би била основа за обнављање директних разговора између Израела и Палестинаца.Оставите одговор