Обама: ЦИА неће бити гоњена за дављење осумњичених

ВАШИНГТОН – Амерички предсједник Барак Обама пружио је пуну подршку Централној обавештајној агенцији (ЦИА), након контроверзе која је избила након објелодањивање владиних докумената о поступању према осумњиченим за тероризам, током претходне администрације Џорџа Буша. Обама је, током прве посјете сједишту ЦИА у Ленглију, надомак Вашингтона, похвалио агенцију, истичући да разумије колико је тешко дјеловати против […]

уторак, април 21, 2009 / 10:30

ВАШИНГТОН – Амерички предсједник Барак Обама пружио је пуну подршку Централној обавештајној агенцији (ЦИА), након контроверзе која је избила након објелодањивање владиних докумената о поступању према осумњиченим за тероризам, током претходне администрације Џорџа Буша.

Обама је, током прве посјете сједишту ЦИА у Ленглију, надомак Вашингтона, похвалио агенцију, истичући да разумије колико је тешко дјеловати против бескрупулозних непријатеља.

Он је, међутим, нагласио да је за безбједност САД важно да ЦИА поступа у складу са највишим моралним стандардима.

Обама је још једном пружио увјеравања агентима ЦИА да неће бити кривично гоњени, због сада забрањених техника саслушавања, које критичари изједначавају са мучењем.

Амерички предсједник је рекао да његова администрација није имала другог избора, осим да објави документе о поступању према осумњиченима за тероризам.

Према оцјени аналитичара, Обамине ће ријечи можда помоћи када је ријеч о агентима ЦИА, али је мало вјероватно да ће ућуткати критичаре одлуке о објелодањивању владиних докумената.

Критичари из политичке деснице, сматрају да ће због Обаминог поступка земља биити мање безбједна, док они из љевице од предсједника захтјевају да подигне оптужбе против људи који су у име САД можда мучили затворенике.

Према детаљима докумената Бушове администрације, поступак познат као "потапање" предузет је против осумњиченог Каледа Шеика Мухамеда више од 180 пута током једног мјесеца. На другом осумњиченом поступак је предузет осамдесетак пута.

Бивши шеф ЦИА Мајкл Хајден стао је, међутим, у одбрану ове технике, истакавши да је дала резултате и да је учинила САД безбједнијима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *