Обама ће уклонити Кубу са листе земаља спонзора тероризма

Председник САД Барак Обама уклониће Кубу са листе земаља спонзора тероризма, саопштила је вечерас Бела кућа на Твитеру. Бијела кућа је навела да је Обама прослиједио Конгресу потребне извјештаје и потврде у којима се назначује његова намјера да скине Кубу са листе спонзора тероризма. Обама је ту одлуку донио после преиспитивања Стејт департмента о оправданости […]

среда, април 15, 2015 / 08:11

Председник САД Барак Обама уклониће Кубу са листе земаља спонзора тероризма, саопштила је вечерас Бела кућа на Твитеру.

Бијела кућа је навела да је Обама прослиједио Конгресу потребне извјештаје и потврде у којима се назначује његова намјера да скине Кубу са листе спонзора тероризма.

Обама је ту одлуку донио после преиспитивања Стејт департмента о оправданости присуства Кубе на тој листи.

Агенција АП већ дуго не оптужује активно Кубу за подршку тероризму.

Куба је била једна од четири земље на листи САД, које је Вашингтон оптуживао за сталну подршку глобалном тероризму. Земље које су још увијек на тој листи су Иран, Судан и Сирија.

Куба је на америчку „црну листу” доспјела 1982. због прихватања екстремиста из баскијске сепаратистичке организације ЕТА и колумбијске гериле ФАРК.

Обама је у децембру објавио да су САД и Куба окончали полувијековно непријатељство, после прекида дипломатских односа 1961, а у суботу, 11. априла он се у Панами састао са предсједником Кубе Раулом Кастром. То је био први састанак на највишем нивоу између двије земље од 1956. године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *